Penaltılar üzerine

12 haftası geride kalan Süper Lig''e verilen ve verilmeyen penaltılar damgasını vurdu. Verilen penaltıların bazılarında standart yoktu, verilmeyenlerde ise hakemlerin beklenilen yerlerde olmayışı ve işi VAR''a havale etmesi dikkat çekti. Günümüzde dört hakemle yönetilen maçlarda telefon bağlantısı da olan hakemler, VAR gibi garantili bir teknolojiye sahip olmasına rağmen penaltılarda istikrarı yakalayamadı. Onlar her şeyden önce reysen vereceği kararların kendilerini başarılı kalacağı gerçeğini bilmeleri gerekir. Sahadaki hakemin yeri ve konumu bu kararları vermesinde önemli rol oynar. Ceza alanlarında hakemler her zaman hücum oyuncusu değil defans futbolcusunun hareketlerine odaklanmalı. Çünkü hücumcunun hareketleri yanıltabilir. Penaltıyı da savunma oyuncusunun hareketleri getirir. Topla rakibin arasına ayağını sokan oyuncu, topla buluşamamışsa çoğunlukla penaltıya sebep olmuştur. Hakem kardeşlerin de ekranlarda penaltı için yeterli değil diyenlere kulak asmaması ve penaltı pozisyonlarında da tıpkı diğer kararlardaki gibi uygulama yapması sağlıklı olur.

 

Gaziantep FK-Kasımpaşa

Halis Özkahya

 

İkinci Gaziantep golünde oyuncu pasif değil aktifti ve gol iptal edilmeliydi. Kasımpaşa''dan Donk''un Muhammed''e hareketi kırmızı kartlıktı verilmedi. Kasımpaşalı Eysseric VAR kararıyla kırmızı kart gördü. Önemli skandal karar 9 dakika gösterilen uzatmanın 4. dakikada bitirilip, ardından hata anlaşılınca oyuncuların soyunma odasından çağırılıp kalan sürenin oynatılması oldu. Orta hakemin dışında 9 dakikayı gösteren 4. hakem, iki yardımcı ile VAR hakemleri de bu yanlışın ortağıdır.

 

Ç. Rize-A. Alanya

Fırat Aydınus

 

Çaykur Rizespor lehine verilen penaltı VAR kararıyla gerçekleşti. Çıkan kartlar doğru ancak Rize''den Holmen 2. sarıyı görmediği için şanslıydı. Bu arada futbolcular yerine düdüğüyle konuşsa daha başarılı olur.

 

Sivasspor-Giresun

Ümit Öztürk

 

Demir Grup Sivas''tan Uğur Çiftçi''ye bariz gol şansını engellediği için kırmızı kart doğruydu. Giresun''dan Traore''ye 2. sarıdan kırmızı kart doğru. Giresun''un sayılmayan golü VAR ve yardımcının ofsayt kararı ile iptal edildi. Yönetimi iyiydi.

 

Y. Malatya-Başakşehir

Zorbay Küçük

 

Başakşehir''in deplasmanda net galibiyetiyle biten maçtaki yönetimi iyiydi. Penaltı beklentilerine devam kararı doğruydu.

 

Beşiktaş-Trabzonspor

Erkan Özdamar

 

Beşiktaş''ın önemli bir hücumunda Trabzonsporlu Hüseyin''in sakatlığı nedeniyle oyunu durdurması yanlıştı ve kötü emsal oldu. Vida''nın düşürülmesinde hakem yanlış yerde olduğu için pozisyonu göremedi ve penaltıyı atladı. Trabzonlu Berat ile Beşiktaşlı Ghezzal''ın pozisyonunda, Berat topla rakip arasına ayağını koyuyor ve devamında yükseltiyor. Ghezzal''ın düşürülmesi tartışmasız penaltıydı. Trabzon''un 2. golü öncesi faul yoktu gol temizdi. Bazı kartlar verilmedi. Uğurcan''ın maç sonu 2. sarıdan kırmızısı doğruydu.

 

Antalya-Altay

Mert Güzenge

 

Penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

 

Göztepe-Konyaspor

Yasin Kol

 

Göztepe''den Yalçın''a kırmızı kartı doğru gösterdi. Göztepe''nin sayılmayan golü önce kafa ardından koldan olduğu için VAR''dan iptal edildi.

 

F. Karagümrük-Galatasaray

Atilla Karaoğlan

 

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğru. Hatta bir oyuncuya aldatmadan sarı kart gösterebilirdi. Galatasaray golü öncesindeki penaltılık pozisyon, golle sonuçlandığı için kurtuldu.

 

Adana Demir-A. Hatay

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Atakaş Hatayspor kalecisinin degaj sırasında topu bıraktıktan sonra tekrar eline almasını atladı. Verilmeyen kartlar vardı. Adana Demirspor''dan Assombalonga''ya yapılan hareket net penaltıydı, VAR da atladı.

 

Fenerbahçe-Kayseri

Cüneyt Çakır

 

Fenerbahçe lehine verilen ilk penaltıda Kayserili Campanharo''nun eli havadaydı ve VAR''ın kararı doğru. 2. Fenerbahçe penaltısı da VAR''la tespit edildi. Forma ve koldan çekilme vardı. Çok itirazın sebebi bu tür ihlallerin bazı maçlarda değerlendirilmemesiydi.

Yazarın Diğer Yazıları