Probiyotik nedir. Probiyotikin faydaları nelerdir. Probiyotik hangi besinlerde var

Probiyotik nedir. Probiyotikin faydaları nelerdir. Probiyotik hangi besinlerde var
Probiyotik kelimesi özellikle sağlıklı beslenme uzmanlarından son yıllarda sıklıkla duyduğumuz kelimelerin başında gelmeye başladı. İnsan sağlığı için koruyucu pek çok takviye gıda bulunurken probiyotikler bu gıdalar arasında öne çıkıyor. Peki neden? İşte mide-bağırsak florasındaki doğal dengenin korunmasına yardımcı olan probiyotikleri yakından tanımak isteyenler için probiyotik nedir, faydaları nelerdir? Doğal probiyotik kaynakları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar…

Sağlık için oldukça faydalı dost bakteriler denilince akla gelen probiyotikler, probiyotik gıdalar ile beslenmek sureti ile vücuda alınabiliyor. Sindirim sisteminin düzgün ve sağlıklı bir şekilde çalışmasının tüm vücut sağlığını yakından etkilediği düşünüldüğünde probiyotiklerin sağladığı önemli faydalar daha iyi anlaşılabiliyor. Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmak için en büyük yardımcımız olan probiyotik denilen faydalı bakteriler, sindirim sisteminde bulunmakta ve bağırsak mikrobiyal dengesini düzenleyerek sindirim sisteminde doğal bir denge sağlamaktadırlar.

PROBİYOTİK NEDİR?

Sindirim sistemimiz başta olmak üzere genel sağlığımız üzerinde son derece olumlu etkileri olan canlı bakteri ve mayalara probiyotik adı verilmektedir. Bakteri denildiği zaman akla hemen olumsuz ve zararlı şeyler gelse de probiyotikler sanıldığının aksine dost bakterilerdir.

PROBİYOTİK FAYDALARI NELERDİR?

Takviye ya da besinler yoluyla alınabilen probiyotiklerin vücudumuzdaki etkilerinin görülebilmesi için her gün düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor.

- Sindirim sistemini ve bağırsakları korur.

- Sindirim sistemindeki iyi bakterileri dengelemeye yardımcı olur.

- İshalin önlenmesine ve tedavi edilmesine yardım eder.

- Bazı alerjilerin ve egzamanın şiddetini azaltmaya destek olur.

- Sindirim bozukluklarının belirtilerinin azaltılmasında etkileri görülür.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Kilo kaybına ve karın yağlarında azalmaya katkıda bulunur.

DOĞAL PROBİYOTİK KAYNAKLARI NELERDİR?

En önemli doğal probiyotik kaynakları şöyle sıralanabilir:

- Kefir

- Ev Yapımı doğal Yoğurt

- Lahana turşusu

- Salatalık turşusu

- Boza

- Tarhana Çorbası

- Peynir

- Kombucha

- Kombu Çayı

- Microalgae

- Mikro yosunlar

PROBİYOTİKLERLE İLGİLİ NOTLAR

Probiyotikler hemen etki göstermezler, etkilerini görebilmek için en az 2 hafta düzenli kullanılmalı.

Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin( HIV, AIDS vb.) probiyotik tüketimi tehlikeli sonuçlara yol açabileceği için mutlaka dikkat edilmeli.

Metal maddeler probiyotiklerin etkinliğini azalttığı için, bu ikisini birbiri ile temas ettirmemeli.

Antibiyotikler ile probiyotikler aynı anda kullanılmamalı, aralarında en az 2 saat fark olmalıdır.

Doğru ve etkili probiyotik tüketimi için mutlaka bir uzmana danışılmalı.