Prof. Dr. Yusuf Hallaçoğlu: Salgın, tarihin her döneminde yaşandı

Prof. Dr. Yusuf Hallaçoğlu: Salgın, tarihin her  döneminde yaşandı
Bütün dünyayı etkileyen koronavirüs salgını geçmişte yaşanan salgınları da akla getirdi. Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, tarihin belli dönemlerinde benzer salgın hastalıkların yaşandığını belirtti.

FATİH ERBOZ / YENİÇAĞ 

Bütün dünyayı etkileyen koronavirüs salgını geçmişte yaşanan salgınları da akla getirdi. Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, tarihin belli dönemlerinde benzer salgın hastalıkların yaşandığını belirterek, "Tifo ve tifüs hastalıklarının salgınlarını tarihte görmek mümkün. Birinci Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 800 bin kişi hayatını kaybetti. Orduda hayatını kaybeden asker sayısı ise kayıtlara 402 bin olarak geçti. Tifo ve tifüs bitten kaynaklanıyordu. Banyo yapamadıkları ve temiz elbise giyemedikleri için hayatlarını kaybettiler. Askerlere yeni elbise veremedikleri için banyo yaptırıp elbiselerini buhar fıçılarının içine atıp 80 derece sıcaklıkta bitleri öldürdüler. Daha sonra da elbiseleri bu kazanların içinde yıkayıp sonra tekrar verdiler. İzmir Urla'da buharla temizleyen sistem hâlâ var. Günümüzde durum daha farklı" dedi.

Salgın olduğu zaman her tarafı etkilediğini belirten Halaçoğlu, "İstanbul'da da görüldü, örneğin İspanya'da da görüldü. İspanya'da 176 bin kişi hayatını kaybetti. İtalya, İngiltere, Almanya bütün ülkelerde salgın oldu o dönem. 200 bin kişi de o bölgelerde salgından dolayı öldü. Veba salgını Osmanlı'yı Avrupalılar kadar etkilemedi" ifadesini kullandı. 1865 yılında kolera salgını olduğunu kaydeden Halaçoğlu, "Bu salgında belli bir teknik ile önledi. Liman girişlerinde özellikle karantinalar vardı. Dışarıdan gelenler buralarda karantinaya alınırdı o dönem. Cüzzam ile ilgili Osmangazi döneminden itibaren hastanelerde koğuşlar yapılmıştır. Bursa Hastanesi'nde o dönem özel bir bölüm kurulmuştu. Avrupa ise cüzzamlıları adalara gönderip ölüme terk ediyordu."