Profesörden kadınlara kritik 40 yaş uyarısı

Profesörden kadınlara kritik 40 yaş uyarısı
Genel Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Necati Özen, meme kanserine karşı dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Meme kanserine karşı önemli uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Necati Özen, “20’li ve 30’lu yaşlarda üç yılda bir, 40 yaşından sonra her yıl doktora gidilmelidir” dedi.

Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Samsun’daki girişimci kadınların katıldığı “Güçlü Kadınlar Pembe Panel’de” etkinliğinde, Genel Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Necati Özen, Medikal Onkoloji Uzm. Prof. Dr. Yasemin Kemal, Doç. Dr. Mustafa Karaağaç, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Prof. Dr. Mehmet Bilge Çetinkaya, Plastik ve Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Tekin Şimşek konuşmacı olarak yer aldı.

Düzenlenen etkinlikte doktorlar meme kanserinin nedenleri, erken tanının önemi, korunma yöntemleri, kendi kendine muayenenin nasıl yapılacağı ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdiler.

Sunumların ve soru-cevap bölümünün ardından katılımcılara el aynası ve kendi kendine meme muayenesi broşürü verildi. Etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

“MOLA VERİP KENDİNE BAKMANIN ZAMANI”

Etkinlikte söz alan Prof. Dr. Necati Özen, “Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır. 20’li ve 30’lu yaşlarda üç yılda bir, 40 yaşından itibaren her yıl doktora görünmelidir.20 yaşından itibaren ayda bir kez (Adet sonrası 5. ve 14. günler arasında herhangi bir gün) kendi kendine muayene yapmalıdır. 40 yaşında ilk mamografi çektirmeli ve 45 yaşına kadar çekilme sıklığı hekim tarafından belirlenmelidir.45 yaşından itibaren her yıl mamografi yaptırmalıdır. Kendi kendine meme muayenesi için belinize kadar soyunup kollarınız iki yanınızda olacak şekilde ayna karşısına geçin. Aynada her iki memenin simetri kontrolünü yapın Sonra kollarınızı yukarı kaldırıp aynaya bakın. Memelerde asimetri, önceden olmayan bir şişlik, deri çekintisi, deri çöküntüsü, meme başı çökmesi, meme başının yer değiştirmesi gibi anormallikler varsa doktorunuza danışın. Sonra oturur veya yatar pozisyonda her iki memenizi (sağ memeyi sol elle, sol memeyi sağ elle) elin orta 3 parmağını kullanarak muayene edin” diye konuştu.

İlgili Haberler