Irak’taki satranca Exxon da ortak

Irak’taki satranca Exxon da ortak
Irak’taki satranca Exxon da ortak

Enerji Bakanı Yıldız, Irak’ın ve ABD’nin K. Irak’taki yatırımlara Bağdat’tan izin şartını getirmesine ,

Enerji Bakanı Yıldız, Irak’ın ve ABD’nin K. Irak’taki yatırımlara Bağdat’tan izin şartını getirmesine , “O bölgedeki ortağımız Amerikan şirketi Exxon. Doğru bildiğimiz yolda devam edeceğiz” dedi

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle enerji anlaşmaları yapan 19 ülke ve 39 firmanın olduğunu belirterek, “Irak Anayasası onların yaptığı işlerde ihlal edilmiyor da Türkiye’nin yaptığı işlerde mi ihlal ediliyor” dedi. Bakan Yıldız, Kuzey Irak’taki petrol yatırımlarına Amerikan şirketi Exxon’un da ortak olduğunu söyledi..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Washington ziyaretinde eşlik eden Yıldız, burada kendi muhataplarıyla da bazı temaslarda bulundu. Gazetecilere bu görüşmeleri hakkında bilgi veren Yıldız, dün ABD Enerji Bakan Vekili Daniel Poneman ile üç saatlik görüşme yaptıklarını, bugün de ABD Başkanı Barack Obama’nın Uluslararası Enerji İşleri Özel Temsilcisi Carlos  Pascual ve heyetiyle bir araya geldiklerini belirtti.

 


Basra, Mansuriye

 


Yıldız, son derece verimli geçen bu görüşmeleri sırasında bölgede Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak ve birçok ülkeyi de kapsayan değerlendirmenin yapıldığını, karşılıklı projelerin konuşulduğunu aktardı.  “Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesi ile Türkiye arasındaki enerji işbirliği konusu hangi çerçevede gündeme geldi” yönündeki soru üzerine Yıldız, şunları kaydetti: “Biliyorsunuz biz o bölgede, özellikle Basra’da, Siba’da, Mansuriye’de, birçok yerde proje yürütüyoruz. Şu anda 25 milyar dolarlık bir projeyi 2,5 yıldan beri yürütüyoruz ve kendi hissemize düşen, TPAO’nun hissesine düşen 5,5 milyar dolarlık da iş yapıyoruz. Şu anda da iş fiili olarak yapılıyor. Madem ki Irak’ın güneyiyle kuzeyi fark etmiyor, bir bütün ki öyle, o zaman kuzeyinde de bir kısım ticari sözleşmelerle ister kamu isterse özel sektör, özel hukuk hükümlerine tabi hangi şirketler varsa onlar işbirliği içinde olabilecekler. Biz doğru olduğuna inandığımız için başladık ve doğru olduğuna inandığımız için devam ediyoruz bu projelere. Biz herhangi bir manada tereddüt yaşamıyoruz ve biz buraya zihnimiz bulanık şekilde gelmedik, tereddütlü şekilde gelmedik.”

 


Kıbrıs hassasiyeti

 


Bakan Yıldız, başka bir soru üzerine “ABD tarafı Türkiye’nin nükleer politikasını tasvip etti. Doğru karar alındığını belirtti ve bizi tebrik etti” dedi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Akdeniz’de petrol ve gaz arama çalışmalarıyla ilgili olarak da Yıldız, konunun görüşmelerinde gündeme geldiğini söyledi. Yıldız, “Güney Kıbrıs’ın özellikle Kıbrıs halkının tamamına bu gelirler paylaştırılmadıkça bu projelerin yasal hale gelmeyeceğine dair kararlılığımızı kendilerine tekrar aktardık. Doğrusunun da bu olduğuna inanıyoruz. Irak’ın bütünlüğüne gösterilen nezaketin aynı şekilde Kıbrıs’ın tamamına da gösterilmesi gerektiğini, bunun bir mantık bütünlüğü içinde olduğunu söyledik ve bu konuda da son derece makul şeyler söyledik” ifadesini kullandı.

 

Genel Enerji’ye Tony Hayward şoku

 

Kezey Irak’ın en büyük yatırımcısı Çukurova  Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet’in ortağı olduğu Genel Enerji’nin CEO’su Tony Hayward madencilik devine geçici başkan oldu.
Petrol devi BP’nin Meksika körfezinde neden olduğu felaket sonrasında CEO Tony Hayward ayrılmak zorunda kalmıştı. Şirket ile yollarını ayıran Hayward, 2011 yılında Nat Rothschil ile ortak kuruduğu şirketi Vallares ile Karamehmet’in şirketi Genel Enerji ile el sıkışmıştı. BP ile yollarını ayırmasından 3 yıl sonra Hayward’ın yolu yeniden değişti. Gelen haberlere göre Tony Hayward Perşembe günü itibariyle madencilik devi Glencore Xstrata’nın geçici başkanı olarak atandı. Şirketten üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgiye göre şirketin başkanı John Bond başarılı bulunmayarak hissedarlar tarafında destek görmediği için görevden alındı. Daha önce HSBC’nin başkanı olarak görev alan 71 yaşındaki Bond, hissedarlardan yeteri kadar destek görmediği için ayrılırken yaptığı açıklamada güçlü muhalefete saygı duyduğunu açıkladı.