Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Rakamlarla oynanmaz ise yalan söylemez...

Kasım ayı içinde yapılan 3 ayrı araştırmanın sonuçlarını masaya yatırmadan önce bazı okuyucularımızın "AKP neden halen birinci parti?" sorusuna kısa bir cevap ile başlayalım. Birincisi iktidar gücünü elinde tutuyor. İkincisi tek adam rejimi sebebi ile seçmen sindirilmiş durumda. Unutulmasın ki AKP, yüzde 47'leri görmüştü. 10 puandan fazla düşüş küçümsenecek sayı olmadığı gibi son bir yıldaki hızlı çöküşün artarak devam edişi Erdoğan döneminin sona ermekte olduğunu gösteriyor. Sözü uzatmadan üç raporun dağılımına geçelim.

Avrasya Araştırmadan Kemal Özkiraz kararsızlar ve oy vermeyeceğim diyenleri dağıttıktan sonra şu sonucu bulmuş.

 

AKP:  33.2

CHP:  26.4

İYİ Parti: 13.4

HDP:  11.5

MHP:  9.6

DEVA:  2.9

Gelecek: 2.8

Saadet: 0.9

Diğer: 0.4

 

MAK Danışmanlık da ise;

 

AKP : 34.1

CHP:  21.1

İYİ Parti: 10.1

HDP:   8.1

MHP: 8

DEVA:  2

Gelecek:  2

Saadet:  1.3

Diğerleri: 1.3

Kararsızlar: 12

 

Burada kararsızların oranı yüzde 12... Geçtiğimiz ay bu oran yüzde 15'in üzerindeydi. Kararsızların her zaman birinci partiye avantaj sağladığına yönelik kanı yüksektir. Hatta korku iklimi yüzünden tercihlerini saklayanlara da rastlanır. Ancak işin ehli araştırmacılar çapraz soru ile bu ihtimalleri elemeye çalışır. MAK ne kadar eleyebildi bilemiyoruz. Kararsızlar dağıtılınca tablo şöyle oluşuyor.

 

AKP: 36.7

CHP: 24

İYİ Parti: 11.6

HDP: 9.2

MHP: 9.1

DEVA: 2.3

Gelecek:  2.3

Saadet: 1.4

Diğerleri: 1.4

 

Üçüncü ve bana göre en isabetli sonuca AREA'dan Murat Karan ulaşmış. İlk sonuç şöyle:

 

AKP: 29

CHP: 19

İYİ Parti: 11

HDP: 8.3

MHP: 7.3

DEVA: 2.8

Gelecek: 1.4

Saadet: 1.2

Diğer: 0.2

Kararsızlar : 19.9

 

Murat Karan ile kararsızların neredeyse yüzde 20'leri bulması üzerine uzun tartıştık. Salgın yüzünden araştırmalar çoğunlukla telefon ile yapılıyor. Malum telefon dinlemeleri yüzünden kimi vatandaşlarımızca el bombası gibi görünüyor. Ancak Türkiye'de "yüzer-gezer" diye tabir ettiğimiz yüzde 10'luk bir kitle var. Çoğunlukla seçimin kaderini değiştirebiliyorlar. Bu oran son dönemde AKP ve MHP'deki geçişkenlikle su yüzüne çıkıyordu. Dikkat çeken husus tüm baskılara rağmen kısa sürede Ali Babacan'ın DEVA Partisi ile Ahmet Davutoğlu'nun Gelecek Partisi'nin taban tutturduğunu gösteriyor. Özgül ağırlığı tartışılmayan Saadet Partisi de tüm araştırmalarda yüzde 1.5'i yakalamış. Kararsızların dağılımı ile AREA'nın sonucu;

 

AKP: 36.2

CHP: 23.7

İYİ Parti: 13.7

HDP: 10.4

MHP: 9

DEVA: 3.5

Gelecek: 1.7

Saadet: 1.5

Diğer : 0.2

 

Bu sonuçların henüz seçim tarihi belli olmayan ortamda bulunduğunun altını çizelim. Ve kemikleşmek de olan ittifakların durumuna göz atalım:

 

Cumhur İttifakı: (AKP-MHP vs) 45.2

Millet İttifakı: (CHP-İYİ-DP-SP) 37.4

HDP: 10.4

Diğerleri: 7

 

Cumhur İttifakı yüzde 51'den 45'e gerilemiş ve toparlaması neredeyse mümkün görünmüyor. Millet İttifakı'na DEVA ve Gelecek Partisinin katılımına dair henüz kesin durum yok. Ancak her iki partinin AKP'den koptuğu göz önüne alınırsa ve geri dönüşleri kesinlikle olmayacağı hesaplanırsa Erdoğan'ın AKP'sinin tek umudunun HDP olduğu ortaya çıkıyor. Ankara kulislerinde HDP'yi bölecek yeni parti çalışmaları çalkalansa da, tecrübelerimiz HDP'den tuğla koparılmayacağını ortaya koyuyor. HDP seçmeninin tavrı son yerel seçimlerde net. Parti yönetimi, Kandil, İmralı ne derse desin Erdoğan'ın yanında yer almıyor. Erdoğan ve Bahçeli'nin elindeki tek koz CHP ve İYİ Partili Millet İttifakında HDP'nin yer alması. Propaganda bu yönde. Lakin CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun da HDP'ye mesafesi net... Sonuç olarak rüzgar değişimden yana esiyor. Üzerine 2023'de Z Kuşağının ilk kez kullanacağı oylar ile makasın açılacağını gösteriyor. Her haliyle Cumhur İttifakı yüzde 40'ın altına düşecektir.

Yazarın Diğer Yazıları