Araba alanlar ‘Yandım anam’ dedi. Sıfır araba satın alanlardan kur farkı istediler

Araba alanlar ‘Yandım anam’ dedi. Sıfır araba satın alanlardan kur farkı istediler
Renault MAİS'in Ekim ve Kasım aylarında başlattığı fiyat sabitleme kampanyasına ile ilgili tepkiler çığ gibi büyürken, imza kampanyası başlatıldı.

Renault MAİS''in Ekim ve Kasım aylarında “FİYAT SABİTLEME KAMPANYASI” isimli kampanya başlatmıştı. Kampanyaya göre daha sonra teslim edilecek araçlar için fiyat farkı istemeyeceğini duyurmuştu.

Kurdaki dalgalanmayı bahane eden Renault MAİS hak sahiplerinden aradaki farkı talep ettiği iddia edilmişti.

Bu duruma tepki gösteren hak sahipleri change.org’ta imza kampanyası başlattı.

change.org’ta paylaşılan metinde “Türkiye de yıllardır bu halkın ekmeğini yiyen renault firması insanlardan FİYAT SABİTLEME KAMPANYASI adı altında 100.000 TL para topladı ve araçlarımızı belirledi. Araç teslimi geldiğinde kur artışlarını bahane gösterip devlet bizden ÖTV istiyor bunu siz ödeyeceksiniz diye bizden zorla para alıyor bünyesi altında çalışan satış temsilcilerine verdiği dolar 20 olsa araba 500 olsa sizi etkilemez sözlerini biz söyletmedik diyor. Ödeme yapmayanın aracını iptal ediyor. Zorla ödeyeyip aracını alana zorla kağıt imzalatıyor bize dava açamazsınız diye. Haklı olsan bunların hiç birisine ihtiyacın yok...” ifadeleri kullanıldı.

Konu ilgili olarak olay.com.tr yazarlarından Mustafa Özdal 4 Aralık’ta yayınlanan köşe yazısında şunları ifade etti;

SIFIR ARAÇLARDA ‘SABİT FİYAT’MAĞDURİYETİ

“Renault marka sıfır kilometre, gıcır gıcır bir araç almaya karar verdiniz.

Ancak bayide araç yok.

Bayi yetkilisi, size sabit fiyat kampanyası sunuyor.

Diyelim ki 3 ay sonra gelecek aracın fiyatı, 270 bin.

Ve aracınız ne zaman gelirse gelsin, sizin ödeyeceğiniz fiyat 270 bin liradan bir kuruş yukarı olmayacak.

Araç fiyatının bir bölümünü peşin ödeyip, bayi yetkilisiyle el sıkışıp evinize gönül rahatlığıyla dönüyorsunuz.

Yeni aracınızın hayalini kurmakla geçen günlerden sonra bayiden aranıp, satın aldığınız aracın vergi diliminin değiştiği, dolayısıyla fark vermeniz gerektiği yollu ‘kara haber’ bildiriliyor.”

ŞİKAYET VAR

sikayetvar.com isimli sitede “Ahmet” isimli hak sahibi ise konu ilgili olarak şu şikâyete yer verildi.

15.11.2021 Tarihinde "Fiyat Sabitleme Kampanyası" adı altında 100.000TL peşinat vererek 1 ay sonra gelecek aracım için '' kur değişimi - fiyat artışı - gelecek her türlü zam '' dan etkilenmeyeceğim söylendi ve dedikleri gün bana iletilen kampanya kodu ile istedikleri ücreti maisin kendi hesabına havale geçtim. Beklenmeyen kur artışı sebebi ile şimdi fiyatlara gelen zamdan beni etkilemeye çalışıyorlar. Üste 75-80bin tl gibi ekstra ücret çıkartıyorlar. E kardeşim sen bu sözü tutamayacaksan neden sözüm söz sloganı ile bana güven verdin o kadar peşinat yatırmamı istedin. Sıfır araba alabilmek için o gün sattığım aracımın değeri 330 bin tl idi. Her an parayı isteyebileceğinden ötürü paramı hazırda hesabımda tl olarak beklettim 1 ay artan araba piyasasında sana güvenerek araba almadan bekledim. Gelmiş şimdi döviz farkı olan 40 bin tl ile benim zararımı gidermeye mi çalışıyorsun? Benim arada ettiğim 150 160 bin tl zarar ne olacak? Hayır. Ve ben o peşinatı sen benim aracımın toparlanması için ham madde ihtiyacını gider diye 1 ay önce verdim? O günün kurunda gayet ucuzdan aldın malzemeleri ama bugünkü kurdan vermeye kalkıyorsun bana. Bu yaptığının yanlış olduğunu bil ve araçlarımızı söz verdiğin fiyattan teslim et. Gerek hukuki gerek ise internet üzerinden bu davamız devam edecek."

RENAULT MAİS’TEN CEVAP

Renault MAİS sözü geçen şikayete ise şöyle cevap verdi;

“Değerli Müşterimiz,

Yaşadığınız sürecin en kısa sürede memnuniyete dönüştürülmesi hedefimizdir.

Müşterilerimizden gelen görüş ve talepler kalite standartlarımız kapsamında önemle değerlendirilmektedir. Size özel müşteri danışmanınız tarafından en kısa sürede tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.

Renault MAİS

Müşteri Hizmetleri”

SOSYAL MEDYA VE EKŞİ SÖZLÜK PAYLAŞIMLARINDAN BAZILARI

“28 Ekim 2021 tarihinde Renault Clio 1.0 touch otomatik araç için sabit fiyat garantisiyle 240 bin liraya Renault yetkili bayisiyle anlaştık. Bu kampanyada 75 bin lira verip fiyatı sabitlediklerini söylediler. Daha çok verirseniz aracın tesliminin daha erken olabileceğini belirttiler. Ben de 150 bin lirayı Renault Mais’in hesabına aktardım ve kalanı da fatura kesiminde alacaklarını söylediler. Teslim tarihi olarak da 27 Kasım 2021 tarihini öngördüklerini belirten sipariş formu verdiler. Ancak bu süreçte döviz nedeniyle araç fiyatları uçtu gitti. Araç yüzde 50’lik vergi diliminden yüzde 80 sınırına dayandı. Tabii bunun üzerine bazı bayiler araç alan kişileri arayıp, sabit fiyat dedikleri araç için fark istemeye başlamışlar. Bizler Renault’un sabit fiyat garantisine güvenerek arabalarımızı satıp krediler çektik, Renault Mais’in hesabına dedikleri parayı yatırdık. Ancak simdi dövizi bahane edip bizlerden fark istemeleri, hatta bazı kişilere paranızı geri iade edelim demeleri bizleri resmen keriz yerine koymaktır. Koskoca Renault’un ufak hesaplar pesinde koşması markanın imajını zedelemektedir. Madem sabit fiyat diyorsun ve ona göre bizlerden büyük paralar alıyorsun, sözünü de tutacaksın. “Sözümüz söz” diye slogan atarak olmuyor bu işler.

***

Renault Mais genel müdürü ile yapılan yazışmalarda farkın yansıtılacağı ya da vazgeçilirse aradaki kur farkının hesaplanarak müşteriye geri ödeme yapılacağı konuşuldu. Ancak bu resmen çakallık. Bizi vazgeçirip aracı ocak ayında daha yüksek fiyattan satacaklar. Biz bu sabit fiyat kampanyasına güvenip aracımızı sattık. Verdikleri parayla aynı arabayı bile alamıyoruz. Resmen insanları kandırıyor koskoca Renault Mais.

***

Ülke sadece ekonomik olarak değil, ahlak olarak da çöküntüde. Sen koskoca, dünya çapında bir şirketin uzantısısın. İnsanlarla sözleşme yapıp paralarını alıp, kredi çektirip yan çizmek yakışıyor mu? Büyük rezalet, mağdurların en kısa zamanda hakları olan araçlarına kavuşmalarını temenni ediyorum.

RENAULT MAİS’TEN AÇIKLAMA

Konu ile ilgili, Renault MAİS çeşitli açıklamalarda bulundu. 6 Aralık tarihli açıklama şu şekilde;

"Otomotiv sektöründe küresel çapta çip krizi kaynaklı araç tedarik sorunları yaşanırken, RENAULT MAİS olarak müşterilerimizin memnuniyetini ve faydasını gözeten en uygun çözümleri geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda geçtiğimiz Ekim ayında Renault ve Dacia modellerimizde İleri Teslim Kampanyası hayata geçirdik."

"Belirli bir peşinat ile dahil olunan kampanya kapsamında sektörde tedarik sorunlarının yaşandığı dönemde araç teslim süresi mümkün olan en kısa süreye indirilirken, aracın vergisiz satış fiyatı sabitlenerek teslimat tarihine kadar müşterilerimizi değişen piyasa şartlarına karşı korumak hedeflenmiştir. Otomotiv sektöründe yapılan tüm satış kampanyalarında olduğu üzere İleri Teslim Kampanyası için de anlaşma şartları, katılımcı müşterilerimizin bilgisine önceden sunulmuştur."

"Mevzuat gereği üretim veya ithalat maliyetlerinin, aracın vergisiz satış fiyatının üzerine çıktığı durumlarda ÖTV matrahı, vergisiz satış fiyatı yerine üretim veya ithalat maliyetinden hesaplanmaktadır. Bu nedenle vergisiz satış fiyatını sabit tutmamıza rağmen, mevzuata göre artan üretim veya ithalat maliyeti baz alındığı için kampanya dahilindeki bazı araçların ÖTV matrahı bir üst dilime geçmiştir. İleri teslim kampanyası kapsamında bazı müşterilerimizin teslimat tarihinde bu durumla karşılaşılmış ve kendilerine durum detaylıca aktarılarak seçim hakkı sağlanmıştır."

"Her ticari kuruluş gibi vergi mevzuatını uygulama zorunluluğumuz doğrultusunda, ilgili araçların anahtar teslim fiyatı için vergi dilimi hesaplanırken, sabitlediğimiz vergisiz satış fiyatı baz alınamamaktadır. Kampanya kapsamında araçlarda ortaya çıkan kur farkı tarafımızca üstlenilmekte olup, KESİNLİKLE MÜŞTERİMİZDEN TALEP EDİLMEMEKTEDİR."

"Oluşan fiyat farkının tamamı, vergi maliyetlerinden meydana gelmektedir.

Ek vergiden oluşan fiyat farkına rağmen güncel fiyatlarla karşılaştırıldığında halen ciddi bir avantaja sahip olan kampanya müşterilerimizin, cayma hakkını kullanmaları durumunda peşinatlarını artan kura karşı korumak için de önlemlerimizi alıyoruz.

Buna göre peşinat iadesi talep eden müşterilerimize, ödeme yaptıkları tarihteki T.C. Merkez Bankası Euro alış kur değeri ile kampanya iptal işleminin gerçekleştiği Euro alış kuru arasındaki fark ödenecektir."

"RENAULT MAİS olarak yetkili satıcılarımızla birlikte bu süreç boyunca her bir müşterimizle çözüm odaklı yakın iletişimimiz devam etmektedir."

İlgili Haberler