Piyasaları “metal fırtına” vurdu

Piyasaları “metal fırtına” vurdu
Piyasaları “metal fırtına” vurdu

ABD’de eylülden itibaren başlatılacak kemer sıkma politikasındaki belirsizlik dün FED’in açıklamalarında netleşmey

ABD’de  eylülden itibaren başlatılacak  kemer sıkma politikasındaki belirsizlik dün FED’in açıklamalarında netleşmeyince piyasalar sarsıldı.

 

TL, dolar karşısında tarihi rekor seviye 1.99 TL’ye kadar çıkarken faizler yüzde 10’a yaklaştı. Borsa ise satışlarla çöktü..

 

ABD’nin dolar- tahvil oyunu ile tüm gelişmekte olan piyasalar allak bullak olurken,BIST 100 endeksi tepetaklak gitti. Dolar/TL kuru ise 1,9913 ile rekor düzeyi gördü. Euro da  2.64 liradan işlem gördü..Önceki gün  açıklanan FED tutanaklarının ardından, Dolar dün sabah tarihi zirvesini görürken, Borsa İstanbul’da satışlar hızlandı. 10 yıllık tahvil faizleri ise çift hane oldu. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi önceki günkü  kapanışa göre 1.409,41 puan düşerek 68.300,05 puan ile 9 Ekim 2012 tarihinden beri yaptığı en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Altının gramı da tarihi rekor seviyeye ulaştı ve 88 liraya çıktı.

 


Belirsizlik sürüyor

Dün ABD Merkez Bankası (FED) tutanaklarının açıklanmasının ardından dolar endeksinin güçlenmesiyle Dolar/TL kuru 1,9913 ile rekor düzeyi gördü. Sepet bazında TL ise yine tarihi zirve olan 2,3181’e kadar yükseldikten sonra bu sabah 2,3085 seviyesinden işlem görüyor. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi yüzde 2,93’e kadar yükseldi. İçeride gösterge tahvilin faizi 9,53 seviyesinde işlem görüyor. Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık tahvillerin bileşik faizi yüzde 10’a yükseldi. FED’in uzun zamandır sürdürdüğü aylık 85 milyar dolarlık varlık alımı programını ne zaman sonlandıracağı konusunda piyasalar bir işaret bekliyordu. Ancak tutanaklarda, alımların tam olarak ne zaman azaltılmaya başlanacağı yönünde bir işaret çıkmadı. Yıl sonunda FED alımlarında azaltma politikasının hayata geçirilmesi halinde, ekonomik veriler de göz önünde bulundurularak alımların 2014 ortasından itibaren tamamen sonlandırılması uzmanlar tarafından öngörülüyor. Açıklamalarda net bir tarih belli edilmezken, uzmanlar, tutanaklardan yola çıkarak, FED üyelerinin tahvil alım programının ne zaman başlatılacağı konusunda farklı görüşlere sahip olduğu düşüncesini taşıyor. FED üyelerinin tarih konusunda kararsız kalmasında en büyük etkenler arasında, ekonomik verilerin karmaşıklığı da gösteriliyor.

 


350 milyon dolarlık ihale

Dün gece açıklanan son faiz toplantısına ilişkin tutanakların tahvil alım programının Eylül ayından itibaren azaltacağına yönelik yatırımcılardaki endişeleri gidermemesiyle kur ve sepet Asya piyasasındaki işlemlerde tarihi zirveyi gördü.Sepet bazında TL ise yine tarihi zirve olan 2.3181’e kadar yükseldikten sonra bu sabah 2.3085-2.3095 bandına geriledi. Öte yandan Merkez Bankası saat 10.30 itibariyle piyasaya 350 milyon dolarlık döviz satım ihalesi ile müdahale edeceğini açıkladı.

 


FED’in hedefi Türkiye mi?

FED’in ultra gevşek politikasından çıkışın en çok Hindistan, Taylan ve Türkiye gibi ekonomileri etkileyeceği belirtiliyor. FED’in FOMC tutanaklarından çıkan en net sonuç bu yıl içinde varlık alımlarının azaltılacağı oldu. Ne zaman ve ne kadar gibi sorular cevap bulmazken, 22 Mayıs’ta Bernanke’nin verdiği sinyal sonrasından piyasalarda sarsıntı devam ediyor. Market Watch’ta yer alan makalede FED’in düşük faiz stratejisinden çıkışa yaklaşırken, en çok Hindistan, Taylan ve Türkiye gibi ekonomilerinin bu süreçten etkileneceğine yer verildi. Faizlerdeki yükseliş, kurdaki zayıflık ve yurt dışı kredilerinin dünyanın bir bölümüne ağır yaralar açtığı kaydedilen makalede, yeni haftaların hikayesinin bu çerçevede şekilleneceğine yer verildi.1997 Asya finansal krizinde buna benzer bir dönemin yaşandığına değinen makalede yükselen faizlerle mücadele için önemli savaş verilediğine dikkat çekildi.