MİT, iktidar partisinin arka bahçesi olamaz

MİT, iktidar partisinin arka bahçesi olamaz
Fidan’ın aday adaylığından çekilmesini eleştiren Kılıçdaroğlu, “Milli İstihbarat Teşkilatı milli olmak zorundadır. Hakan Fidan’ın geriye dönüşü doğru değil” dedi.

Orası babanın çiftliği mi?

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hakan Fidan’ın aday adaylığından çekilmesini ve tekrar MİT Müsteşarlığına atanmasını değerlendirirken, “AKP’nin ürettiği bütün politikalar çökmüştür” dedi. CHP lideri, Hakan Fidan’a da “Orası senin babanın çiftliği mi?” diye seslendi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “AKP artık Türkiye’yi yönetemiyor. Yönetme aczi içine düşmüştür. Kendi içinde kavgalıdır. Düşünün, birisi telefon ediyor MİT Müsteşarına ‘ayrıl, seni milletvekili yapacağım’, öbürü telefon ediyor, ‘Sakın ayrılma’. İstifa ediyor. Eğilim yoklamasına gidiyor. Arkasından yine baskı kuruluyor. ‘Ben görevime döneceğim’ diyor. Orası senin babanın çiftliği mi? Milli İstihbarat Teşkilatı adı üstünde milli olmak zorundadır. İktidar partisinin arka bahçesi Milli İstihbarat Teşkilatı olamaz. O nedenle Hakan Fidan’ın geriye dönüşü doğru değildir. Herkes bunu böyle bilsin.

Etkisiz eleman
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Hükümet vesayet altındadır. Vesayet altında bir başbakan vardır. Bu Başbakan’ın iradesi kocaman bir sıfırdır. İradesi budur. İradesi yoktur. Bir kişiyi bile bile istifa ettirtip ‘Seni milletvekili yapacağım’ diyor, ertesi gün fırçayı yiyor, gerisin geriye aynı yerine gönderiyor. Bu mudur başbakanlık? Öyle başbakanlık olur mu? Sıfır, etkisi sıfır olan, etkisiz eleman denir ya, etkisiz eleman bir başbakan var. Ben demiştim ki gelmiş geçmiş Türkiye’nin en çapsız dışişleri bakanı, şimdi söylüyorum en çapsız başbakanı. 

Seçim barajı kalksın
CHP lideri, konuşmasında AKP’nin “parti kapatmalara” ilişkin anayasa değişikliği teklifini de değerlendirdi. “CHP’yi kapattırmanın yollarını arıyorlar” diyen Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, şöyle seslendi:  “Sen darbelere karşı mısın? Karşı olduğunu söylüyorsun, siyasi partilerin kapatılmasının temel nedeni fiili kapatılmasına yol açan yüzde 10 seçim barajıdır. Sen eğer darbelere karşıysan, sen eğer demokrasiden yanaysan, sen eğer 12 Eylül dönemindeki darbe yasalarını savunmuyorsan, gel, yüzde 10 seçim barajını kaldıralım.” Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Gelir mi, gelmez. Ama şu olabilir, vesayeti yok ya, vesayet altında.  Büyük bir ihtimalle koşa koşa ağabeyine gidecektir, ‘Ağabey ne diyorsun?’ diyecek el pençe divan durarak. Buradan Davutoğlu’na bir soru soruyorum, bu ülkenin 77 milyonu fişlendi mi, fişlenmedi mi? ‘Fişlendi’ diyorsan, ikinci soruyu soruyorum, bunun demokrasiyle bağdaşır yönünü bize anlatın. ‘Fişlenmedi’ diyorsa önümüzdeki Salı’yı bekleyin.”