İşte Rize-Artvin Havalimanı için harcanan para

İşte Rize-Artvin Havalimanı için harcanan para
Türkiye'nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yarın hizmete açılacak. Havalimanı inşaatı için harcanan para 2 milyar TL.

3 milyon metrekare alanda inşa edilen Rize-Artvin Havalimanı, 45 metre genişlik ve 3 bin metre uzunluğundaki pistiyle Rize-Artvin Havalimanı yarın açılıyor.

Temeli 3 Nisan 2017''de atılan havalimanı, yıllık 3 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Havalimanının, 32 bin metrekare terminal binası ve diğer destek binalarıyla toplam 47 bin metrekare kapalı alanı bulunuyor.

Rize-Artvin Havalimanı, yaklaşık 19 futbol sahası büyüklüğünde, bir başka deyişle 135 bin metrekareden fazla peyzaj alanına sahip.(AA)

2 MİLYAR TL''YE YAPILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Rize-Artvin Havalimanı için ilk ihale 12 Ocak 2017 tarihinde düzenledi. ‘Rize-Artvin Havalimanı Altyapı İnşaatı’ adı altında pazarlık usulüyle düzenlenen ihale 1 milyar 78 milyon 434 bin TL’ye, muhalefetin deyimiyle ‘beşli çete’den Cengiz İnşaat ile ‘esrarengiz şirket’ olarak nitelendirilen Aga Enerji’nin kurduğu iş ortaklığına verildi.

Havalimanı için ikinci ihaleyse 8 Kasım 2019 tarihinde ‘Rize-Artvin Havalimanı Üstyapı Tesisleri ve Müteferrik İşler İnşaatı’ adı altında düzenlendi. Yine pazarlık usulüyle düzenlenen ihale bu sefer de 632 milyon 497 bin TL’ye yine Cengiz İnşaat’ın eski AKP milletvekili Abdulkadir Kart’ın sahibi olduğu Asl İnşaat ile kurduğu ortaklığa verildi. 

Ulaştırma Bakanlığı, havalimanı için düzenlediği üçüncü ihaleyi de 369 milyon TL’ye Kart’ın şirketine vermişti. Böylelikle havalimanı inşaatı için harcanan para 2 milyar TL’yi geçti.

Erdoğan''ın komşusu ve eski AKP''li vekil

ASL İnşaat’ın sahibi Abdülkadir Kart''ın uzun bir süre boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ankara Keçiören’de aynı apartmanda oturduğu ve kapı komşusu olduğu da biliniyor.

Erdoğan''ın hep en yakınında olan Abdulkadir Kart''ın oğlu Gökhan Kart''ın 2017 yılındaki nikâhında da nikah şahitliklerini Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönemin TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım yaptı.

İlgili Haberler