Kiev’de elektrik var Isparta’da yok!

Kiev’de elektrik var Isparta’da yok!
500 bin kişinin yaşadığı kent, 2022 yılında yine karanlığa mahkûm edildi. Piknik tüpüyle ısınmaya çalışan Ispartalılar, Rus işgali altındaki Ukrayna'da bile elektriğin olduğunu belirterek "Bunu hak etmiyoruz" dedi.

Yeniçağ / Özel Haber

Yoğun kar yağışı nedeniyle şubat ayında 72 saat süren elektrik kesintine mahkum edilen Isparta, önceki gün yine karanlığa gömüldü. Kar yağışı nedeniyle enerji nakil hatlarında meydana gelen yıkılmalar ve hat kopmalarından dolayı il genelinde bazı köy ve mahallelere yaklaşık yüzde 18 oranında aboneye 2. günde de elektrik verilmedi. Vatandaşlar bir ay arayla yaşanan elektrik kesintilerine isyan etti.

Yeni yıla karanlığa mahkûm edilen Isparta''ya 3 Şubat''ta başlayan yoğun kar nedeniyle yaşanan arızalar nedeniyle 5 gün boyunca elektrik verilememişti. Günler süren elektrik kesintisi özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşları mağdur etmişti. Isparta''yı günlerce karanlıkta bırakan ve eleştirilerin hedefi olan Cengiz-Kolin ortaklığındaki Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş., (AEDAŞ) "Bölgede 10 yılda gerçekleşen toplam arıza ve hasar sayısı 1 günde yaşanmıştır" savunması yaparken,

Eğirdir ilçesinde bağlı bazı köylere giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ispartalılara "Sahada çalışmaları yerinde inceleyip, sorunları tespit ettik. Sahadaki çalışmaları, eksik, noksan noktalar varsa onları da hemen anında talimatlandırarak çözmeye çalışıyoruz. Anlayışınız, sabrınız için teşekkür ediyoruz, hakkınızı helal edin, birkaç gün enerjisiz kaldınız" diye seslenmişti.

Isparta 3 Mart''ta yine karanlığı gömüldü. 2 Mart akşamı etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle gece elektrik kesintileri başladı. Eğitime 1 gün verilen ara verilen kentte zarar gören elektrik hatlarının onarım çalışmalarına dün de devam etti. Çevre illerdeki bazı elektrik dağıtım şirketleri, kentteki arızalara müdahaleye destek için ekip yönlendirirken Valilikten, "Enerji nakil hatlarında meydana gelen yıkılmalar ve hat kopmalarından dolayı il genelinde bazı köy ve mahallelere yaklaşık yüzde 18 oranında aboneye henüz yeterli ve düzenli elektrik enerjisi ulaştırılamamaktadır. Ekipler kesinti yaşayan vatandaşlarımıza bir an önce elektrik enerjisini verebilmek için çalışmalara aralıksız devam etmektedirler" açıklaması yapıldı. Açıklamada, aralıksız ve takviye ekiplerle devam eden çalışmalar sonucu günün ilerleyen saatlerinde şehrin tamamına yakınında elektrik enerji ihtiyacının karşılanacağı kaydedildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iki gündür kesintilerin yaşandığı Isparta''da vatandaşları dinledi. Akın''ın yolda karşılaştığı iki üniversite öğrencisi, geceyi öğrenci yurdunda geçirmenin zor olduğunu söyledi. Öğrenci, "7-8 saattir elektrik yok. Geçen sefer de 3 Şubat''ta gitti 4 gün gelmedi. Arkadaşımızda kaldık. Şimdi yine arkadaşımıza gideceğiz. 12.30''dan beri yok yaklaşık 7,5 saat oldu. Bizde yok da arkadaşların kombisi bozulmuş. Ukrayna''da bile var elektrik" diye konuştu. CHP''li Akın''ın ziyaret ettiği ve evinde mum ışığında oturan yaşlı bir vatandaş da tepkisini şöyle dile getirdi:

"Biz bunu hak etmiyoruz. Kimse bunun suçlusu yapsın. Ben vergimi veriyorum elektriğimi kesiyorsunuz borcum yok. Göller Bölgesi''nde yaşıyoruz kara ihtiyacımız var gel gör ki kar yağar diye korkuyoruz. Mum satışları da kara borsa oldu. Mum da bulamıyoruz. Tanesini 20 liradan satıyorlar. Eşim rahatsız, ben rahatsızım şeker hastalığından. Şeker hastalığı gözlerime vurdu. Zaten gözlerim görmüyor, şimdi karanlıkta mücadele ediyoruz böyle. Geceleri ay ışığında kalıyoruz. Bu çağda, bu zamanda bütün sokak karanlık. Şarjlarımız yok. İletişim kuramıyoruz. Televizyon yok. Doğalgaz yok. Soba kurduk, sobayla ısınmaya çalışıyoruz iki ihtiyar."

Akın''ın "Elektriğin ne zaman geleceği bilgisini verdiler mi" diye sorduğu vatandaş "Bilmiyoruz ki, hiçbir bilgi" dedi. Akın''ın "Bakan gelmiş ama" demesi üzerine de yaşlı vatandaş bu kez, "Bakan bakmaya gelmiştir. Bakar durur. Siyasetle ilgimiz yok ama nedir bu çektiğimiz bu zamanda. Biz bunu hak etmiyoruz ki. En yaşanabilir illerden birisi Isparta ili. Ama gelin görün ki en yaşanmaz illerden biri haline geldi. Niye geldik? Anlamak mümkün değil" diye tepki gösterdi.

Bu arada partisinin Isparta İl Başkanlığı''nda düzenlediği basın toplantısında Bakan Dönmez''i istifaya davet eden Akın, "Türkiye''nin en başarısız bakanlarından birisi olan, tarım sektörünü sıkıntıya sokan Pakdemirli gitti. 500 bin nüfuslu koca bir kenti karanlıkta bırakıp, ses çıkmayan Enerji Bakanı da sırasını bekliyor. Çünkü vatandaşımızın talebi bu" diye konuştu.

Önceki gün yağan karın ardından yeniden elektrik kesintisi yaşanan Isparta''ya giden CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın''ın ziyaret ettiği vatandaşlar, yaşananlardan dolayı yetkilere tepki gösterdi.

''SORUŞTURMAYA GÖRE ŞİRKETE YAPTIRIM'' SÖZÜ''

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik kesintisinin yaşandığı Isparta''da TEİAŞ 7. Bölge Müdürlüğü''nde düzenlediği basın toplantısında, kentte 1 ay önce de yoğun kar yağışı Bölgenin enerjilendirme çalışmalarında gözlemledikleri tüm eksiklikleri tespit ederek giderilmesi noktasında ilgililere talimat verdiklerini aktaran Dönmez, "Değişen iklim koşulları karşısında şebekenin yeniden gözden geçirilerek güçlendirilmesi, şehir merkezindeki hatların yer altına alınması çalışmasını hızlandırarak tamamlanması, mevcut hatların izolasyonlu kablolarla değiştirilmesi gibi teknik talimatları verdik. Çalışmaya nisandan itibaren başlanacak ve bu yıl içerisinde tamamlanacak. Böylece bu tür afetlere karşı Isparta''nın elektrik dağıtım altyapısı güçlenmiş olacak" diye konuştu.

Dönmez, yaşanan tüm bu sürece ilişkin Akdeniz EDAŞ ile ilgili Bakanlık olarak detaylı soruşturma başlatacaklarını daha önce ifade ettiklerini hatırlatarak, son yaşanan olayı da tüm boyutlarıyla ele alacaklarını dile getirdi. Her bir detayı büyük bir titizlikle değerlendireceklerini ve gereken neyse yapacaklarını vurgulayan Dönmez, "Yatırımlar, şebekenin durumu, bakım ve onarım çalışmaları, personelin niteliği ve sayıları, hasar tespit ve onarım çalışması gibi tüm hususlar dikkatli bir şekilde inceleme konusu yapılacak. Vatandaşlarımızın mağdur edilmesine asla izin veremeyiz. Soruşturma sonucuna göre şirkete gereken tüm yaptırımları uygulayacağız."

CESUR: BU REZALETTEN DOLAYI İKTİDAR ADINA UTANIYORUM

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, TBMM Genel Kurulu''nda "Nükleer Düzenleme Kanun Teklifi''nin görüşmelerinde söz aldı. Isparta''da ikinci kez yaşanan elektrik kesintilerini gündeme getiren Cesur özetle şöyle konuştu:

"Dün gece bir kentin sokak lambaları söndü. Sayın Vali dedi ki açıklamasında ''bugün enerji nakil hatlarında meydana gelen yıkılmalar ve hat kopmalarından dolayı yüzde 18 aboneye elektrik düzenli ulaştırılamadı. Gün sonunda çözülecek. 315 personelle ve 118 araçla çalışıyoruz.'' Gün sonu oldu ama çözülmedi. Isparta''da elektrik kesintisi devam ediyor. Çalışan herkesten Allah razı olsun, tabi çalışılacak, buna bir şey demiyoruz. Ama neden bu durum Isparta''da yaşanıyor?

Dünyada kışı 12 ay kayaşayan kış ülkeleri var. Oralarda bu sorun yaşanmıyor. Bizim Isparta''mızı bu kadere mahkum eden hangi sebeptir? Eğer şayet kar ise sorun Kuzey İskandinavya''da hiç elektrik gelmemesi lazım. Mesele ne biliyor musunuz? Hani ''kar sorun'' diyorlar ya o karın içerisindeki üç harf doğru. Doğru ama a''da şapka var. Mesele kar falan değil, mesele kâr. Isparta elektrik dağıtımını CK''dan alıyor. Hani şu malum beşli. Nedense her taşın altında bunlar çıkıyor karşımıza? Isparta için verdiğimiz önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedil. Ben utanıyorum, ben Isparta halkı adına utanıyorum. Ben Isparta Milletvekili olarak utanıyorum. Ben TBMM üyesi olarak bu çağda bu yaşanan rezaletten dolayı utanıyorum. Sorumlular adına, sizin adınıza utanıyorum."

 

İlgili Haberler