Rus uzay aracı Soyuz ikinci denemesini yapacak

Rus uzay aracı Soyuz ikinci denemesini yapacak
Rus uzay aracı Soyuz MS-14'ün uzaya gönderilmesinin ardından cumartesi günü gerçekleştirdiği deneme Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile bağlantı kurulamadığı için başarısız oldu. Aracın hâlâ yörüngede olduğu ve tekrar bir denemede bulunacağı bildirildi.

Rusya’nın ilk insansı robotu Fedor’u taşıyan Soyuz MS-14, 21 Ağustos günü Kazakistan'daki Baikonur Cosmodrome'dan uzaya fırlatıldı. Soyuz MS-14, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmede ilk denemesinde başarı sağlayamadı. Bununla birlikte gemi, ISS’ye cumartesi günü tekrar yaklaşmaya çalıştı ancak manevra komutasındaki Rus ekibi, geminin görevini iptal etmeye karar verdi çünkü gemi, istasyonun Poisk modülündeki hedefine bir türlü kilitlenemedi.

Rus ekip, kontrolörleri soruştururken gemi, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan uzaklaştırıldı ve daha güvenli bir mesafede tutuluyor. Soruşturmanın ilk sonuçları, sorunun Soyuz’la ilgili bir hatadan ziyade istasyonun otomatik buluşma sistemindeki bir hatadan kaynaklanmış olabileceğini ortaya koydu. Sorunu ele almak için Rus uzay ajansı Roscosmos, ISS ekibine yerleştirme sisteminin bir parçası olan sinyal yükselticisini değiştirerek hedef kilidin çözülüp çözülmediğini görmek için talimatlar gönderecek.

Soyuz hedef değiştirecek:

Uzay aracı, istasyonun yakınındaki yörüngesinde uçmaya devam edecek ve 24 saat sonra istasyona demirlenmek için tekrar uzay istasyonuna yakınlaşacak. Pazartesi akşamı ikinci bir deneme girişimi yapmayı hedefleyen Rus ekip, Soyuz ve Progress lojistik araçlarının ana yerleştirme yeri olan mini araştırma modülü Posik modülüyle bağlantı kurmak yerine Zvezda servis modülünün kıç limanını hedef alacak. ISS ekibi, Zvezda yerleştirme sistemini kontrol etti ve kusursuz çalıştığını tespit etti.

UZAY ARACI ASTRONOTLAR TARAFINDAN YERLEŞTİRİLECEK

Soyuz, Zvezda modülüyle bağlantı kurduktan sonra ISS astronotları Roscosmos'tan Alexander Skvortsov, Avrupa Uzay Ajansı'ndan Luca Parmitano ve NASA'dan Drew Morgan, giysilerini giyip gemiye girecekler. Sonra Poisk modülüne Soyuz MS-14 gemisini manuel olarak yerleştirecekler. Bu işlem, yaklaşık 25 dakika sürecek.