Sabah namazı ne zaman kılınır? Güneş doğduktan sonra sabah namazı kılınır mı?

Sabah namazı ne zaman kılınır? Güneş doğduktan sonra sabah namazı kılınır mı?
İslam’ın şartlarından birisi olan namaz kılmak, bir Müslüman’ın ön önemli ibadetlerinden birisidir. 5 vakit namaz kılmak her Müslüman’a farz olarak buyrulmuştur. Günün ilk kılınan namazı olan sabah namazı ne zaman, saat kaça kadar kılınabilir sorusu birçok kişi tarafından sıklıkla araştırılır.

Sabah namazı ne zaman kılınır? Güneş doğduktan sonra sabah namazı kılınır mı?

5 vakit namaz farzlarından ilki olan sabah namazı, fazilet bakımından çok üstün ibadetlerden birisi olarak gösterilir. Allah-u Teala’nın biz kulları üzerinden farz olarak buyurduğu sabah namazının vakti ile ilgili olarak dikkate alınması gereken bazı hususlar bulunur. Peki, güneş doğduktan sonra sabah namazı kılınır mı?

Sabah namazı ne zaman, saat kaça kadar kılınabilir?

Toplamda 4 rekat olan sabah namazı ile ilgili olarak bilinen en önemli yanlışlardan birisi de sabah ile öğle arasının uzun olmasından dolayı o vakit aralığı içerisinde istenilen bir zamanda sabah namazının kılınabileceğidir. Oysaki bu tamamen yanlıştır.

Sabah namazının tam vakti, imsak vaktinde başlayarak güneş doğunca sona erer. Takvimlerde belirtilen saat aralığı ise namazın ilk başlangıç vakti olarak bilinir. Ancak sabah namazının faziletine bakılacak olursa güneş doğmadan önceki 30-42 dakika aralığı olduğu öne sürülür. Bu durum Kuran-ı Kerim''de şöyle zikredilmektedir: “Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir.” (İsrâ Sûresi 78)

Sabah namazı kaç rekattır?

Sabah namazı iki sünnet ve iki farzdan oluşur. Öncelikle iki rekat olan sünnet daha sonra ise iki rekat farz kılınır.

Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar kılınabilmektedir.

Sabah namazı sünneti ile farzı arasında uyumak sünnet mi?

Peygamber Efendimiz (SAV)''in unutulmuş sünnetlerinden birisi de sabah namazı vaktinde yapılan bir istirahattir. Sabah namazının sünnetini kılıp mübarek sağ tarafına uzanarak istirahat eden Peygamberimiz''in bu davranışının delilini gösteren hadis-i şerif şöyledir: "Biriniz sabah (namazın)dan önce iki rekat (sünnet)i kılınca sağ tarafına yatıp uzansın." (Tirmizî, Mevâkît 194; Ahmed b. Hanbel, 2/415)