Sabun, el jelinden daha etkili

Sabun, el jelinden daha etkili
Uzmanlara göre, koronavirüsün en zayıf bağı yapısındaki yağlar. Sabunun yağ çözücü özelliği nedeniyle virüs iskambil kağıdından yapılmış evler gibi dağılıyor.

Koronavirüs salgınıyla mücadelede, en çok tekrarlanan, en sık duyduğumuz tavsiye ellerin sabunlu suyla sık sık yıkanması. Bu tavsiyenin ardında bilimsel gerekçeler var. Avustralya'daki New South Wales Üniversitesi'nden, kimya profesörü Pall Thordarson, Guardian gazetesine yazdığı makalede, neden sabunla el yıkamanın, dezenfektan jellerden daha etkili olduğunu anlattı.

Thordarson, "Virüsler vücut dışında saatlerce, hatta günlerce aktif olabilir. Alkol içeren dezenfektanlar, sıvılar, ıslak mendiller, jel ve kremler virüslerden kurtulmakta kullanışlı, ancak hiçbiri normal sabun kadar iyi değil" diyor ve şu açıklamayı yapıyor: "Kendiliğinden bir araya gelen bir nano-parçacık olan virüste en zayıf bağın iki tabakalı lipitler yani yağ olması. Sabun yağ zarlarını çözer ve virüs iskambil kağıdından yapılmış evler gibi dağılıp, ölür veya bir başka deyişle virüsler gerçek manada canlı olmadıklarından, etkisiz hale gelirler. Kritik nokta, bu yapı taşlarını bir arada tutacak kadar güçlü ortak bağların olmaması. Bu da, bunları ayırmak için mutlaka ağır kimyasallar kullanmanız gerekmediği anlamına geliyor." Alkol bazlı dezenfektanların çoğunun da etkili olduğunu söyleyen Thordarson, "Yine de ele jel sürmek veya ıslak mendil kullanmak, ellerinizin tamamını yeterince ıslatıp, temizlediğinizi garanti etmez" ifadelerini kullanıyor.