Sadettin Tantan: “ABD, Rusya ve İran'ı NATO ile kuşatacak”

Sadettin Tantan: “ABD, Rusya ve İran'ı NATO ile kuşatacak”
Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan “ABD, NATO'yu kullanarak kuzeyden ve güneyden Rusya ve İran'ı kuşatıp sadece Doğu Akdeniz ve Karadeniz havzasından değil, Hazar bölgesinden de pay peşinde” dedi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Orta Doğu'da eskisi kadar etkili olamayan ABD'nin Hazar bölgesinden pay alma peşinde olduğunu, bunu da NATO'yu kullanarak gerçekleştirmek istediğini söyledi. Tantan, "ABD, Orta Doğu'da şiddet eylemleriyle bu amacının altyapısını hazırlıyor. Kuzeyden Baltık coğrafyasından, güneyden de Rusya'yı ve İran'ı kuşatarak sadece Doğu Akdeniz ve Karadeniz havzasından değil, Hazar bölgesinden de pay istiyor" dedi.

Sadettin Tantan, ABD'nin NATO'yu yıllardır kullandığını, Komünist rejimlerin ve özellikle de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) yıkılmasından sonra bu kurum için Roma toplantısında değişik konseptler geliştirildiğini vurguladı. Bu bağlamda Akdeniz işbirliği ve Körfez işbirliği başta olmak üzere birçok açılım gerçekleştirdiğini belirten Tantan, şöyle dedi:

"Bu açılımların temelinde yatan, bu açılımları kontrol edip yönlendiren temel güçler ABD ve İngiltere oldu. Bu açılımların nedeni başta Orta Doğu olmak üzere Akdeniz, Karadeniz ve Hazar coğrafyalarına küresel çıkarlar doğrultusunda yerleşip, şekil vermekti. Türkiye, NATO'da büyük bir askeri gücü temsil etmesine rağmen karar merciinde yetersiz kaldı. 2006 yılında Kuzey Irak'a da NATO çağrıldı. Hatta son dönemde Suriye'ye gelmesi için de çaba gösterildi. Bunların nedeni ABD'nin istekleri doğrultusunda bölgedeki planları hayata geçirmek. Bu noktada dikkat edilmesi gereken unsur, o zamandan bugüne ABD ağırlıklı politikalar sürüyor. Bölge ülkelerinde herhangi bir şiddet eylemi olduğunda örneğin bir canlı bomba eylemi, suikast, saldırı olduğunda istihbarat örgütleri bu bölgede ülkeleri karşı karşıya getirmek için kullanılıyor."

Sadettin Tantan, son dönemde ABD'nin bölgede güvenilmez bir güç haline geldiğini, bu nedenle de NATO'yu arkasına almak istediğini kaydetti. Tantan, ABD'nin hem kuzeyden yani Baltık coğrafyasından, hem de güneyden Rusya'yı ve İran'ı kuşatarak sadece Doğu Akdeniz ve Karadeniz havzasından değil, Hazar bölgesinden de pay peşinde koştuğunu belirterek şöyle devam etti: "Burada NATO üzerinden Türkiye'yi de kullanmak istiyor. Türkiye'yi bu bölgelerde dışarıda tutamaz. Türkiye'nin tüm bu bölgelerde çıkarlarına dikkat ederek bu oyuna gelmemesi gerekiyor. ABD'nin müdahale ettiği ülkelere baktığımız zaman Irak, Afganistan, Libya, Kıbrıs bölgesinde toplumları bir araya getirip barıştırmak değil, toplumları sürekli kendi içinde çatıştırarak onları kontrol altında tutmak istiyor. İran üzerinden Kafkaslar'ı, Hazar havzasını, Orta Doğu ülkelerini, Çin'i bile tehdit etmeye çalışıyor."