Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Koronadan ölenlerin sayısı 2 bin 376

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Koronadan ölenlerin sayısı 2 bin 376
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgından hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 376’ya yükseldiğini açıkladı.

Bilim Kurulu saat 16:00’da toplandı. Toplantının ardından canlı yayında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınına ilişkin son verileri kamuoyu ile paylaştı.

Koca'nın açıklamaları şöyle:

"Korona virüsle mücadelede her gün daha iyiyiz daha ilerideyiz. Elimizdeki veriler salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor. Ancak bu tedbirleri esnetirseniz bu çabamız boşa dönebilir.

Tedbirleri uygularsak ölüm oranları düşüyor, yeni hasta sayımız azalıyor. Kesin olan budur. Hiçbir umut sizi rehavete sürüklememelidir. Mücadele azmi vermelidir.

Bugünkü vefat sayısı 117, toplam vefat sayısı 2 bin 376...
Bugünkü vaka sayyısı 3 bin 83. Toplam vaka sayısı 98 bin 674"

"Salgın başlar başlamaz tedavileri daha sonra yapılması mümkün olan hastalarımızın tedavilerini o dönem ertelemiştik. Bu sayede hastanelerimizde ciddi rahatlık sağlayarak pandemiye hazırlık yapmıştık. Biz bu dönemde yatak doluluk oranlarımızı yüzde 70'lerden yüzde 30'lara çektik.

Yüzde 80'lere yakın seyreden yoğun bakım yatak doluluk oranlarımızı da şu an yüzde 60'lara indirmiş durumdayız. Pandemiye rağmen gerek servis, gerek yoğun bakım odalarımız pandemiden önceden bile dolu değildir.

Avrupa ülkelerinin, Amerika'nın karşılaştığı dramatik sahneleri yaşamamışsak sebebi açıktır. Türkiye'de hiçbir sonuç arka planı bilen için sürpriz değildir. Dünyanın pekçok ülkelerinde hastaların stadyumlarda, avm'lerde tedavi edilmeye çalışıldığını gördük."

ww-006.jpg

"ZATÜREEYE DÖNÜŞÜM OLANI YÜZDE 60'DAN YÜZDE 12'YE KADAR DÜŞTÜ"

"Türkiye'de her üç yataktan, servis yatağından bahsediyorum, sadece bir tanesi dolu, iki tanesi boştur. Biz huzurevlerinde olan hastalarımızı pozitif olan dışında temaslı olan vatandaşımızı da hastane ortamına alarak tedavi ediyoruz.

Türkiye'de vakaların pinomaniye dönüşüm oranı her geçen gün azaldı. Yüzde 60'dan yüzde 12'ye kadar vakaların zatüreeye dönüşüm olanı düştü.Burada kritik durum zatüre oranı ne kadar düşürülürse ölüm oranı o derece azalmaktadır. Yoğun bakımda entübe edilen hasta sayısı o oranda azalmaktadır."

"BAYRAM SONRASI KADEMELİ NORMALLEŞME SÜRECİNE GEÇEBİLİRİZ"

"Erken teşhis ve tedavideki başarımız sayesinde her gün vefat sayılarının düştüğünü görüyoruz. Bu kadar tedbirli olmamış olsaydık çok yüksek ölüm oranlarına sahip olurduk. ABD ve Avrupa ülkelerinden farklı olmazdık. Bu dönemde %74'te yoğun bakımda vefat edenlerin oranı. Entübe hastalarının da %4'e kadar ölüm oranının düştüğünü gördük. Dünyada %50 vakaların kaybettiğini söylemek istiyorum.

Kurallara uymamız ve bilinçli hareket etmemiz ölçüsünde normalleşme takvimi gecikmeyecektir. Bayram ve sonrasında kademeli olarak normalleşme sürecine geçebilmemiz ilan edilen tedbirleri sıkı uygulamamıza bağlıdır."

fs-005.jpg

AŞI EYLÜLDEN ÖNCE KULLANILAMAZ

"Türkiye'deki aşı çalışmaları şu an 6 merkezde devam ediyor. 3 merkezimizde virüsün izolasyonu sağlandı. Bu noktadaki gelişmeler oldukça da zaten bilgilendirmiş olacağız. Dünyadaki gelişmeler, bu anlamda insanlara uygulanma noktasında yol aldığını söyleyen İngiltere oldu. Bugün İngiltere Sağlık Bakanı ile görüştüm. Hem İngiltere'deki genel durumu, bilgi paylaşımı, tecrübeleri aktarma durumu, tedavideki yaklaşımımızı konuştuk. Özellikle bu dönemde birtakım koruyucu ekipmanla ilgili talepleri olmuştu. Biz zaten dün o konuyla ilgili izni vermiştik. O anlamda da Türkiye, İngiltere'ye ikinci kez yardım etme noktasında adım atmış oldu. Bundan sonraki süreçte de hem İngiltere'nin hem bizim bilim insanlarımızın karşılıklı bilgi alışverişi, tecrübe paylaşımı içinde yaklaşımları olacak. Aşı ile ilgili konuyu sorduğumuzda, yarın için uygulanacağını ama bu aşının hemen genel anlamda, her şey iyi giderse ne zaman kullanılacağını sorduğumuzda Eylül'den önce kullanımının söz konusu olmadığını ifade ettiler."

fa-008.jpg

İKİNCİ DALGA BEKLENİYOR MU?

Tedbirlere sıkı sıkıya uymamız çok önemli. Temas ve mesafe kurallarına uymamız gerekiyor. Eğer bu anlamdaki tedbirlere uyulursa, daha iyi olur. Ramazan’ın kendine has bir hareketliliği var. Ramazan’ın kendine has hareketliliğini fırsata çevirmemiz gerekiyor. Ramazan ayını bu kurallara bağlı olarak geçirelim istiyoruz. Eğer bu çerçevede kurallara uyulursa, biz ikinci dalga beklemiyoruz. Bazı illerimiz, diğer illere göre daha riskli. Bu illerimiz için daha farklı bir yaklaşım içerisinde olabiliriz. Bu da tamamen o illerdeki ve bölgelerdeki vaka sayısının dağılımına göre şekillenecek bir durumdur.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

"Okulların açılıp açılmaması durumu önümüzdeki haftalarda ramazanda tedbirlere ne kadar uyulduğuna bağlı. Erken zamanda açılması şu an söz konusu değil."