Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan flaş sokağa çıkma yasağı açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan flaş sokağa çıkma yasağı açıklaması
Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Fahrettin Koca, belirti göstermeyen pozitif vakaların da artık güncel tabloda yer alacağını açıkladı. Bakan Koca, "Açık test politikasına geçtik. Semptom göstermeyen hastalarımızı da tabloda göstermeyi planlıyoruz" dedi. Koca, hafta sonu için getirilen sokağa çıkma yasağı kısıtlamasını da Bilim Kurulu'nun önermediğini ifade etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Korona virüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, "Açık test politİkasına geçtik. Semptom göstermeyen hastalarımızı da tabloda göstermeyi planlıyoruz" dedi. Bakan Koca açık test politikasının bugünde itibaren uygulanmaya başlandığını açıklayarak "24 saatte 28 bin 351 yeni vaka var" dedi.

İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir'de üçüncü zirve yaşandığını söyleyen Bakan Koca, "Salgında yüzde 50'nin üstünde artış olan 15 ilimiz var" ifadesini kullandı.

Koca, hafta sonu için getirilen sokağa çıkma kısıtlamasını da Bilim Kurulu'nun önermediğini, kabinen bu şekilde bir karar aldığını belirtti.

Bakan Koca’nın açıklamaları şöyle:

Hastalığı tanıdıkça yeni tedavi önerileri ortaya çıkıyor. Tedavi yöntemlerimiz ve teşhis yöntemlerimiz olgunlaşıyor. Bu çok hızlı seyir içerisinde geçmiş süreçler unutulabiliyor. Devlet başkanının överek kendisinin kullandığını söylediği bir ilacı, uluslararası otoriteler etkisiz ilan edebiliyor.

"HAYATIN HER YÖNÜNE YÖNELİK TEDBİRLER ALDIK"

Piyasanın da bu süreçte rol aldığını görmezden gelemeyiz. Ülkelerin bulaşmaya karşı aldıkları tepkiler, toplum içerisindeki risk yönetimi gibi konularda toplu uygulamalara şahit oluyoruz. Türkiye, birçok ülkedeki gibi pandemiyi sürpriz olarak karşılamadı.

Ülkemizde hastalık görülmesi üzerine yoğun bir mücadele dönemine girdik. Pozitif vakaların izolasyonu, temaslı takibi, yaşlı ve genç çıkışının sınırlandırılması, uzaktan eğitime geçilmesi gibi hayatın her yönüne yönelik tedbirleri hayata geçirdik.

Tüm vakaları merkezi olarak takip ettik. Riskli kişilerin takibini yapmaya başladık. Tanı kiti, koruyucu malzeme, ilaç ve solunum cihazı temininde bütün ülke kaynaklarını seferber ettik.

Bir yandan dünyadaki aşı çalışmalarını yakından takip ederken, kendi aşılarımızı bulmak için yoğun çaba harcadık. Yaygın bir temaslı taraması, geniş bir filyasyon ağı oluşturduk. Bu konuda Valililerimiz ve belediyelerimizin desteği ile oluşturulan ekipler önemli bir rol üstlendi.

Hasta kişilerin düzenli takibi yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Erken tedaviye başlanması, evde izole edilen hastalara ilaç temini konusunda dünyadaki ülkelere göre fark yaratan bir politika izledik.

Konya, Gaziantep, Diyarbakır, Batman, Muş, Hakkâri ve Şanlıurfa’da yüzde 100’e varan hasta artışlarımız oldu. Eksiklerimizi ve ihmal ettiklerimizi tespit etmek için yerinde çalışmalarımız oldu. Yerinde yaptığımız denetimlerle, yaz dönemine bağlı olarak geliştirilen seyahatlerin getirdiği sonuçların takibini yaptık.

Hastanelerimizde yoğun bakım yatak sayısını artırdık, ek yataklar ilave ettik. Mahalli sıkıntılara verilen ulusal desteklerle, sorunun üstesinden geldik. Toplumda sıkça tartışılan bir konuya da değinmek istiyorum. Temmuz’dan sonra sadece semptomlu hastaların sayısını ifade etmek için hasta kavramını kullanmaya karar verdik.

Bu arada dünyadaki hasta karşılaştırmalarına uyum sağlamak ve sistemi riske eden durumu yansıtmak amacıyla ağır hastalarımızın sayısını da paylaşmayı tercih ettik.

"BELİRTİ GÖSTERMEYEN POZİTİF VAKALARI DA GÜNCEL TABLODA VERECEĞİZ"

En kritik olanlar ise ağır hastaların önemli kısmının takip edildiği yoğun bakım servisleridir. Sağlık sistemimize esas yükü bunlar oluşturuyor. Bütün ülkelerde sağlık sistemlerini tehdit eden bu tür vakalardır. Bu vakalarla ilgili her türlü bilgi sistemimizde kayıtlı. Temaslılar ve bunların takibi de sistemimizde anlık olarak işlenmektedir.

Güvenlik güçlerimiz, kamu kurumlarımız, belediyelerimiz dahi bütün kurumlarımız bu sistemden sorgulama yapabilmektedir. Bütün testi pozitif olanlar ve bunların temaslılarını HES kodu üzerinden sorgulamak mümkündür. Laboratuvar altyapısı yeterli olan bütün sağlık kuruluşlarımızı bilgilendirdik.

Artık kendi isteği ile vatandaşımız test yaptırabilmektedir. Önümüzdeki günlerde kapasitemizi 200 binli rakamların üzerine çıkaracağız. Test politikamızın revizyonu konusu, bilim kurulunda gündem oldu. Bu politikanın tamamlayıcısı olarak semptom göstermeyen pozitif vakaları da güncel tabloda vereceğiz.

Aziz vatandaşlarım görünen o ki hayatınız bir sürede daha ciddi disipline almak zorundayız. Aşı adayları geliştirmek isteyen ender ülkelerden biriyiz. Aşı adaylarımızdan birimiz gönüllülerde uygulanmaya başlandı. Şu anda Erciyes Üniversitesi’nde 44 kişiye yapıldı ve önemli bir yan etki görülmedi. 15 aşı daha desteklenmeye devam etmektedir.

Aşı konusunda çalışma yapan bütün bilim adamlarımızı ayrım yapmaksızın destekliyoruz. Bu yıl henüz bitmeden aşıya kavuşmanın ümidi içindeyiz. Sağlık personelimizden başlayarak risk gruplarını kademeli olarak aşılamayı planlıyoruz.

"RADİKAL TEDBİRLERE BAŞVURMAMIZ KAÇINILMAZ OLDU"

Kış aylarının gelmesi ile birlikte insanların kapalı ortamlarda birlikte bulunması ile birlikte tüm dünyada patlama niteliğinde bir artış başladı. Bugüne kadar dünyada 60 milyon pozitif vaka var, ölüm sayısı ise 1 milyon oldu. Hali hazırda 100 bini aşkın ağır vaka hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor.

Dünyada ilk zirvenin yaşandığı Nisan ayında günlük vaka sayısı 80 bin civarındayken, ağustos ayında 600 bini aştı. Kasım ayında günlük ortalama vefat sayısı 12 bini aştı. İstanbul, İzmir ve Ankara’da başlayan yayılma trendi neredeyse bütün ülkeye yayıldı.

Radikal tedbirlere başvurmamız kaçınılmaz oldu. Hafta içi ve hafta sonu kısıtlayıcı kararlar alındı. İhmalkarlığa kapılma lüksümüz yok. Önce Anadolu illerimizde ardından İstanbul, Bursa, Kocaeli ve İzmir üçüncü zirveyi yaşıyorlar. Artırdığımız filyasyon ekipleri ev ev dolaşıyor. Valilerimiz kaymakamlarımız bu mücadeleyi desteklemek için mücadele ediliyor. İstanbul dahil bazı illerimizde artış hızında düşmeler görüldü.

Erken dönem sonuçları konusunda ise henüz kesin bir yargıya varmak zor. Yeteri kadar etkili olmazsa daha ağır kısıtlamaların yapılması kaçınılmaz olacaktır. Vefat sayılarımız artıyor, bunu sürekli tekrarlayarak dikkatinizi çekiyorum, hasta sayısı ve vefat sayıları ile toplumda güven sarsacak açıklamalara gerek olmadığını düşünüyorum.

Bu kadar sorun varken mazeret üretmeksizin, birbirimizle uğraşmaksınız üzerimize düşenleri yerine getirmeliyiz. Tam kapasite ile ara vermeksizin çalıştığımız, vakaların düşmesi için beraber hareket etmemiz gereken bir süreçteyiz.

Son hafta içinde yüzde 50’nin üzerinde vaka artışı olan Hatay, Adana, Mersin, Trabzon, Aydın, Muğla, Zonguldak, Çanakkale’de artışlar oldu. Antalya, Düzce, Manisa ve Tekirdağ bunu sınıra yaklaştı. İstanbul, Kocaeli, Ankara’da hasta yoğunluğunu önleyebilmek için sağlık çalışanlarımız büyük çaba harcıyor.

Hiç kimse hasta olursam sağlık çalışanlarımız nasılsa yapar kolaycılığına düşmesin. Tedavilerinizi yapan sağlık çalışanlarımızın ailelerinin yanına döndüklerinde yorgunluklarını unutmayalım.

"İSTANBUL'DA YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 70 SEVİYESİNDE"

Hastalar zarar görmesin diye canla başla mücadele eden sağlık ordumuz, yıllık izinlerini bile kullanamamaktadır. Zorda kalmadıkça evde olalım. Yasakları beklemeden hayatını tanzim edelim. Her bir vatandaşımızın var gücü ile vereceğimiz mücadelemize desteklerimizin tam olduğunu düşünüyorum.

İstanbul’da yatak doluluk oranı şu anda yüzde 70 seviyelerinde. Bursa’da son üç günden bu yana hasta sayısının azalış dönemine girdiğini söyleyebilirim. Vatandaşlarımız tedbirlere uymalı, kalabalık ortamlardan kaçınmalı ve zorunlu olmadıkça evden çıkmamalı.

Kocaeli bu anlamda hasta sayısının önemli oranda artışının olduğu bir ilimiz. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 69. Vatandaşlarımızın Kocaeli’de tedbirlere önümüzdeki günlerde daha hassas bir şekilde uymalarını gerektiğini söylemek istiyorum.

Test sayısını en erken dönemde 200 bine çıkarmayı hedefliyoruz.

Yarın itibaren tüm pozitif vakaları tabloda vermeye başlayacağız. Sistemimizde kayıtlı olan hepsi izole ediliyor.

Bugünün vakası 28 bin 351. Toplamda sisteme kayıtlı 28 bin hastamız var. Ancak 21'ini pozitif. Temaslıları da izolasyona alındı.

En geç Nisan ayında aşıların faz 3 kullanımına geçebiliriz. Bunu tahmin ediyoruz. Geçmişteki vaka sayısını açıklayacağız.

Ev ortamındaki bulaşların da çok yoğun olduğunu görüyoruz.

Şu anda 3 milyon grip aşısı kullanıma hazır halde. Grip aşılarının kime yapılacağını da bilim kurulu belirliyor. Parası olanın grip aşısını alma durumuna izin vermedik. Kime yapılması gerekiyorsa en baştan sıraladık. Şu ana kadar kullanılan grip aşısı miktarı 722 bin oldu.

Muhtemelen 75 yaş üzerini ilave ettik ve 1 hafta içerisinde 60 yaşa kadar indirmiş olacağız.

Sokağa çıkma tedbirinin genişleyip genişlemeyeceğini gelecek hafta değerlendireceğiz.

Bilim Kurulu hafta sonu kısıtlamasını önermedi. Hafta sonu saat uygulaması kabinede görüşülüp alınarak uygulanan bir karar.