Sağlıkçılar büyük greve gidiyor

Sağlıkçılar büyük greve gidiyor
Sağlık çalışanları 17-18 Şubat'ta iş bırakıyor. 13 sendika ve STK, hekimler öncülüğünde grev yapacak.

 Abdurrahman Akçal / Adıyaman / Yeniçağ

Son zamanlarda hemen hergün bir sağlık kuruluşunda karşılaşılan sözel ve fiziki şiddet vakaları ve çalışma şartlarındaki olumsuzluklar karşısında sağlık kolunda özellikle hekim ağırlıklı oluşumların başını çektiği birçok sendika, dernek, oda ve federasyon 17-18 Şubat''ta iş bırakma kararı aldı. 

Bu kapsamda 17-18 Şubat''ta ülke genelinde aile sağlığı merkezleri ve hastanelerin acil servis, yoğun bakım, onkoloji bölümleri gibi özellikli alanlar haricindeki poliklinikleri hizmet vermeyecek. 

Konu hakkında Adıyaman Aile Hekimleri Derneği (ADAHED) Başkanı Dr Mehmet Sucu: "Aile Hekimleri olarak son zamanlarda problemlerimiz katlanarak artıyor, biz bir derdimize çare bulalım derken yeni sıkıntılar yeni işyükleriyle karşılaşıyoruz. İşyerimizde kendimizi güvende hissetmiyor, hergün acaba bugün sıra bizde mi korkusuyla çalışıyoruz. Yaşadığımız sözel ya da fiziki şiddet olayları karşısında suçlulara caydırıcı cezalar verilmemesi bizleri derinden yaralıyor. Ayrıca geçen yıl 1 Temmuz''da yürürlüğe giren yeni yönetmelikle mesleğimiz yapılamaz hale getirildi, iş güvencemiz elimizden alındı, üzerimizde büyük baskı kuruldu, maaşlarımız düşürüldü. Sözleşmelerimizin devam edip etmeyeceği idarecilerin keyfi ve olası hatalı kararlarına bırakıldı. Ayrıca ülkemizdeki yükselen enflasyondan, artan elektrik ve doğalgaz fiyatlarından en olumsuz etkilenen kurumlar aile sağlığı merkezleri olmuştur. Çünkü aile sağlığı merkezlerinin giderleri için aldığımız ödemeler artık sadece elektrik doğalgaz faturalarına gitmekte, çalıştırdığımız personellerin maaşını ödemekte zorlanmaktayız. Dükkandan bozma mekanlarda değil güvenli, modern ve insana yakışır mekanlarda vatandaşımıza en kaliteli sağlık hizmetini sunmak, özlük haklarımızı iyileştirmek istiyoruz. Bu kapsamda bakanlık sahadaki problemleri görmeli acilen sesimize kulak vermelidir" dedi 

17-18 Şubat''ta iş bırakma kararı alan Hekimsen Sendikası''nın Adıyaman il temsilcisi Uzm.Dr. Yasin Yıldız ise şu açıklamayı yaptı. 
"Biz hekimler, camiamızın ve kamuoyunun malumu olan bir çok sorundan muzdaribiz. Bu sorunlardan ikinci ve üçüncü basamak hekimleri özelinde bahsetmek gerekirse; beş dakikada bir hasta bakmaya zorlanmak, enflasyonun altında ezilen maaş ve emeklilliğimize yansımayacak şekilde parçalı ve gecikmeli olarak yatırılan ek ödemeler, çalışma ortamımızda güvenlik tedbirlerinin alınmaması, her an şiddete uğrama kaygısıyla çalışmak, malpraktis konusunda adaletsiz ve hekimlerin mahvına sebebiyet verebilecek tazminat ücretleri, hekimleri ve hastaları mağdur eden performans sistemi ilk etapta sayılabilir. Burada sayamadığımız daha onlarca sorunumuza dikkat çekmek ve yetkililerden çözüm istemek amacıyla, Hekimsen sendikamız tarafından alınan karar ile, 17-18 Şubat tarihlerinde tam gün esasında iş bırakma olarak sendikal eylem yapıyoruz." 

17-18 Şubat iş bırakma kararını destekleyen STK''lar şunlar: 

Türk Tabipler Birliği (TTB)
Aile hekimleri Dernekleri̇ Federasyonu (AHEF)
Hekim-Sen Sendikası
Hekim Birliği Sendikası
Tabip-Sen Sendikası
Birlik ve Dayanışma Sendikası(BDS)
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES)
Genel Sağlık İş Sendikası
Aile hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN)
Aile sağlığı çalışanları Dernekleri Federasyonu (ASEF)
Türkiye Aile hekimleri Uzmanlar Derneği (TAHUD)
Hürriyetçi Sağlık Sen Sendikası
Türk Sağlık Sen (TSS)