Doğal gazda fiyat pazarlığı ertelendi

Doğal gazda fiyat  pazarlığı ertelendi
Fiyatta indirim talebimizi görüşmek üzere Türkiye’ye geleceği açıklanan Rus Gazprom Başkanı Medvedev, Bakan Taner Yıldız’ın Ermenek’te olması yüzünden gezisini iptal etti

Rus enerji şirketi Gazprom’un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev’in; Türkiye’nin 1 Ocak 2015’ten geçerli olacak şekilde talep ettiği doğal gaz fiyatlarında revizyon konusunu ele almak üzere dün için kararlaştırılan Türkiye ziyareti; ileri bir tarihe ertelendi. Geçen hafta meydana gelen maden kazası dolayısı ile Ermenek’e giden Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ankara’ya dönmedi. Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, Medvedev’in Yıldız ile görüşmesi için önümüzdeki dönemde yeni bir ziyaretin ayarlanacağını bildirdi.
Medvedev; daha önceki bir açıklamasında, Türkiye’nin talebi çerçevesinde doğal gaz fiyatlarında değişiklik için geniş çerçeveli bir çözüm paketi üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.  Medvedev ile birlikte Gazprom Export CEO’su Elena Burmistrova’nın da dün Ankara’ya gelmesi bekleniyordu.

AB de Rus’a bağımlı
Bu arada; Rusya ile imzalanan uzun vadeli doğal gaz alım anlaşmaları yüzünden; Avrupa’nın 2020’den önce Rus gazına bağımlığını önemli miktarda azaltamayacağı belirtiliyor. Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan “Avrupa’nın Rus Gazına Bağımlılığını Azaltmak” başlıklı raporda, Avrupa ülkelerinin, Rusya ile akt ettiği kontratlardaki yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda oldukları için asgarî miktarda doğal gazı, uzun süre daha Rusya’dan ithal etmek zorunda olduğu ifade edildi.

Üretim azalacak
Avrupa gaz üretiminin 2030’a kadar yüzde 40 azalacağı öngörülen raporda, azalan üretimin de Avrupa’nın Rus gazına ihtiyacını arttırabileceğine işaret edildi.
Rusya ve Avrupa arasındaki politik ilişkiye bakılmaksızın, doğal gaz ilişkisinin devam ettirilmesi gerektiğine atıfta bulunulan raporda, şu ifadelere yer verildi:
“Avrupa’nın en âcil çözmesi gereken konular, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gelen doğal gazın durumu ve Rus gazını Karadeniz üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan Güney Akım Boru Hattı ile ilgili yasal düzenlemeler.”

Avrupa, 153 milyar metreküp gaz alacak

Yürürlükteki anlaşmalar sebebi ile Avrupa’nın, Rusya’dan 2020’de 115 milyar, 2030’da 65 milyar metreküp doğalgaz ithal etmek zorunda olduğuna yer verilen raporda, Avrupa’nın bu yıl Rusya’dan en az 153 milyar metreküp doğal gaz alması gerektiği belirtildi.  Raporda, Avrupalı firmaların söz konusu miktarları ithal etmemesi veya mevcut anlaşmalara bitiş tarihinden önce son vermesi halinde; uluslararası tahkim kurulunda milyarlarca euroluk davalarla karşı karşıya kalabileceği savunuldu.