Şarj hangisi?

Oyun kurallarında şarj yapmanın karşılığı dikkatsiz kontrolsüz ve aşırı güç kullanılırsa bir serbest vuruş cezası verileceği belirtilmiştir. Ancak bu pek bilinmiyor. Bilinmek de istenmiyor. Çünkü her omuzla rakibe yaptığı faul sonrası futbolcular hakemin faul düdüğünde omzunu gösteriyor. Ancak yaptığı şarjın niteliği ve niceliği bilinmemekte. Cezalandırılmayacak şarj hangisidir? “Nizami şarj” dediğimiz, top iki oyuncunun karşılıklı oynama mesafesinde olacak. Topu alma mücadelesinde iki oyuncu omuz omuza mücadele edip topa sahip olmaya çalışacak. Yere sağlam basan topa sahip olurken, rakibini yere düşürebilir. Ama oyun devam eder. Bu omuz omuza yapılan nizami şarjdır. Şarjların faulle neticelenen nizami olmayanları da şöyle sıralayabiliriz: Top oynama mesafesinde değilken yapılan şarjlar ‘zamansız şarj’ olarak nitelenir ve faulle cezalandırılırlar. Diğeri top oynama mesafesinde olsa da yine omuzuyla rakibin omuzuna hız alarak yapılanlar şiddetli şarjdır, cezalanır. Futbolcunun kendi omuzuyla fakat rakibin omuzu dışında bir bölüme yapılan şarj nizami şarj değildir, cezalanır. Omuz ile arkadan şarja müsaade edilen tek pozisyon skor olarak önde olan takım oyuncusunun zaman kazanmak için topu köşe gönderine götürüp topu saklamak istediği pozisyonlarda bir tek orada arkadan şarja müsaade edilir. Bu durumlarda topu saklayan oyuncu, eğilmişse şarj bölgesini yok ettiği için aleyhine endirekt vuruş verilir. Bunlar bazen uygulanmadığı için köşe gönderinde itiş kakışlar seyrediliyor.

 

Gençlerbirliği-Fatih Karagümrük

Ali Şansalan

 

Maçın hakemi, Fatih Karagümrük lehine ceza alanı dışından frikik verdi. VAR’dan çağrıldı, izlenip penaltıya dönüştü. Çünkü ihlal ceza alanı çizgisi üzerindeydi. Çizgiler alana dahil olduğu için karar doğruydu. Gençlerbirliği lehine verilen penaltı VAR’dan da izlendi, karar doğruydu.

 

İttifak Holding Konyaspor-Göztepe

Fırat Aydınus

 

Tempolu bir müsabaka oldu. Hakemin yönetimi iyiydi. Son dakikalarda Göztepe ceza sahasında karambolde Konyasporlu oyuncuların penaltı itirazları vardı. Hakem için zor pozisyondu VAR’dan bakılmalıydı.

 

Fraport-Tav Antalyaspor-Trabzonspor

Ali Palabıyık

Antalyasporlu Ersan’ın kolu açık, penaltı ve kaleye atılan şut nedeniyle sarı kart doğru. Abdülkadir Ömür’e yaptığı hareket de sarı kartlıktı ve ikinci sarıdan kırmızı kart gördü. Antalyaspor’un penaltı itirazına VAR’dan devam kararı çıktı. Trabzonsporlu Yusuf’un pozisyonuna VAR’dan bakılmalıydı.

 

Gaziantep FK-Hes Kablo Kayserispor

Halil Umut Meler

Hakemin korner verdiği pozisyon VAR’dan izlenerek Antepli Oğuz’un düşürülmesi nedeniyle penaltıya dönüştü. Karar doğruydu,  hakemin yönetimi iyiydi.

 

Medipol Başakşehir-Demir Grup Sivasspor

Alper Ulusoy

Kar yağışlı ve karla kaplı zeminde oynanan esasında futbol değildi. Sivasspor’un karlı zeminde bembeyaz formayla oynamasına müsaade her yönüyle yanlıştı. Demba Ba’nın iptal edilen golünde itme vardı. Bu itmeler bazen veriliyor bazen devam ettiriliyor. İtme kuralda varsa şekle bakılmamalı. Aksi halde itmeyi kuraldan çıkarmak gerek. O da bizim haddimize değil.

 

Yukatel Denizlispor-Atakaş Hatayspor

Koray Gençerler

Denizli golü hakem ve VAR teyidiyle faul nedeniyle iptal edildi. Hatay lehine penaltıda oyuncunun kolu önde penaltı doğruydu. Yüzünü korumak için eller ancak yüze yapışık olursa ihlal değildir. Futbolcu bunu bilmeli. Hatay’dan Billong’un ikinci sarıdan kırmızı kartı doğruydu.

 

Yeni Malatyaspor-Çaykur Rizespor

Hüseyin Göçek

Çaykur Rize lehine verilen penaltı VAR’dan izlenerek açık kola gelen top nedeniyle penaltı verildi. Yardımcı hakemler, VAR’a gidilmeden hakemlere bu yardımları yapmalı. VAR’dan zaman kaybını önlemeli.

 

Beşiktaş-Galatasaray

Cüneyt Çakır

 

Galatasaray’dan Diagne’nin tehlikeli kramponu Montero’nun kafasına gelişi tartışmasız kırmızı kartlıktı. Verilmeyen kartlar vardı. En önemlisi Saracchi’ye verilmesi gereken sarı kart pozisyonunu hakem avantaj diye oynattı. Hemen devamında Rosier’in kartlık pozisyonu. Dolayısıyla iki oyuncuya da kart çıkmadı. Hakemin müsabakada fazla kart göstermeme tercihi, kart yanlışlıklarını getirdi.

 

Fenerbahçe-MKE Ankaragücü

Arda Kardeşler

Fenerbahçe’nin 2. golünde Samatta’nın kolu Ankaragücülü oyuncunun yüzüne geldi. VAR’dan da bakıldı. Gol geçerli oldu. Atakan’ın Fenerbahçeli oyuncuya faulü çalınmadı, pozisyon bariz gol şansını çağrıştırıyordu. Müsabakaya yakışmayan 40 faul yapıldı.

 

Kasımpaşa-BB Erzurumspor

Atilla Karaoğlan

Kasımpaşalı Luckassen’in birinci sarı kartı doğru, ikinci sarı kart tartışılır. BB Erzurumlu Emrah’ın kolu uzanıyor ama darbe yoktu. Kırmızı kart ağırdı. Ele çarpmalarla devam kararları doğruydu.

 

Yazarın Diğer Yazıları