Sarmal'daki TÜGVA

Sarmal'daki TÜGVA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) arasında, Büyükada Vapur İskelesi binasının tahliyesi konusunda yaşanan çatışma ve polis ile zabıtanın, mülki idare ile yargının, -haliyle- iktidar ile muhalefetin karşı karşıya geldiği olaylarla ilgili olarak "rehber" olabilecek bir kitap önermiştim dün size:

Murat Ağırel''in Sarmal''ı.

Aradım, buldum, aldım, okudum diyene kadar mevzu soğumasın; bir de özet geçeyim kitaptan bugün size.

(Bu sebeple kitabı almamazlık, okumamazlık etmeyin ama… TÜGVA bölümünün özeti benden, MTBB''den TÜRGEV''e, SETA''dan Ensar''a diğer oluşumların şecereleri kitaptan artık…)

***

Buyurunuz size "Sarmal"daki TÜGVA:

Resmî Gazete''de vakıf senedinin yayınlandığı tarih: 8 Kasım 2008

Vakfedenler: Sami Çebi, Ahmet Enis Dinçer, Ali Kerem Kayhan, İsmail Emanet, İsmail Karaosmanoğlu, Ayşe Mina Esen, Ebrar Beşinci, Ebubekir Koç, Emin Erdem, Emrah Atila, Emrah Atar, Hatice Çizmecioğlu Keretli, Mehmed Burak Savaşer, Merve Aslan, Mesut Anıl, Metin Tuğtağ, Mustafa Kurt, Ömer Faruk Akbulut, Mehmet Salih Eğridere, Zeynep Çelik.

Vakfın kurucu başkanlığını da yapan Çebi, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ''ın damadı.

Dinçer, eski Millî Eğitim ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer''in oğlu.

Kayhan, eski MTTB Başkanı Burhaneddin Kayhan''ın oğlu.

Savaşer, eski AK Parti Milletvekili Sevim Savaşer''in oğlu.

Emanet, Serhat ve Berat Albayrak''ın kuzeni.

Karaosmanoğlu, eski Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu''nun oğlu. (Türkiye, "15 Temmuzdaki hain kalkışmaya kadar hobi amaçlı birkaç çakım vardı sadece. Şimdi, bir mangayı donatacak kadar silah ve mühimmatım var. Benim gibi de yüzbinler var. Bir daha "başka şekilde" iktidar değiştirmeye niyetlenen olursa deneyeceğimiz çok fantezi var haberiniz olsun" tivitiyle tanımıştı onu.)

Akbulut, AK Parti İBB Meclis üyesi.

***

Vakfın mütevelli ve yüksek istişare kurullarında görev alanlar arasında en dikkat çeken isim şüphesiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın oğlu Necmeddin Bilal Erdoğan.

Ama tek o değil…

Cumhurbaşkanı''nın yeğeni Usame Erdoğan

Ayşe Gürcan gibi eski bakanlar…

Abdülkadir Özel, İsmail Emrah Karayel, Sema Kırcı, gibi AK Parti Milletvekilleri…

Mehmet Tevfik Göksu gibi AK Partili belediye başkanları…

Mehmet Fatih Kacır gibi bakan yardımcıları…

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, AK Parti MKYK Üyesi Mustafa Şen gibi "iktidar kadroları"

SETA Genel Koordinatörü Burhaneddin Duran gibi "iktidar odakları"

Zannediyorum bu kadarının çarpan etkisi bile, üç gündür konuştuğumuz ve normal hukuk devletleri için anormal saydığımız ne varsa topunun "normalleşmesini" anormal olmaktan çıkarmaya yeter de artar!!!

(Kesip saklayın da bir ara "bilmece" yahut "bulmaca" olarak da değerlendirelim şu son ve girift satır/paragrafı!)

***

Ağırel''in kitabındaki en dikkat çeken TÜGVA detaylarından biri, -ki, evvelce WikiLeaks belgeleriyle yedi düvele ifşa edilmişti-; İsmail Emanet''in Berat Albayrak''a yolladığı mesajlardaki şu talepleriydi:

- Bursa Yıldırım Medresesinin tahsisi konusunda Vali''ye talimat gitmesinin gerekliliği…

- Yurt inşaatı konusunda Belediye Başkanı''nın hızlı hareket etmesini sağlamanın gerekliliği…

Bu arada "yurt" demişken…

AK Parti medyası, TÜGVA haber ve yorumlarında "Ücretsiz hizmet sunan vakıf" vurgusu yapıyor ya, şöyle yazmış Ağırel kitabında:

"Allah rızası için, çocukların okuması için söylemiyle din kullanılıyor, binaların kamunun parası ile yapılması için siyaset baskısı kullanılıyor, binaların yapılması ile de ticaret kullanılıyor.

Sanmayın ki bu yurtlarda çocuklar bedava kalıyor. Her biri ücretiyle kalıyor. Aynı zamanda vakıf her kalan çocuk için devletten ek olarak para alıyor."

***

17 Ekim 2016''da vergiden muafiyet de kazanan vakfın eğitimci ve konuşmacıları da kadroları kadar dikkat çekici:

"Genç kaynana şehvet uyandırır", "Pantolon giyen kadınlar cehennemliktir" türü çıkışlarıyla son yıllarda sık sık gündem olan İhsan Şenocak''tan, Hilal Kaplan''ın "Kemalizm virüstür" diyen kaynı Selman Öğüt''e, Atatürk karşıtlığıyla tanınan Yavuz Bahadıroğlu''ndan Atatürk''e hakaretten hüküm giymişliği olan Mustafa Armağan''a kimleeeer kimler…

***

Millî Eğitim Bakanlığı''yla imzaladığı Medeniyet Değerleri Eğitimi Protokolü''yle MEB''e bağlı okullara girdiğinde ve siz çocuğunuzu yollamasanız da, çocuğunuza temas edebilir hale geldiğinde de gündeme gelmişti TÜGVA.

Ailelerin "okula" diye yolladığı çocuklar bu vakfın konferanslarına taşındığında, hatta konu Manisa''da, öğretmenleri tarafından Bilal Erdoğan''ın konuşmacı olduğu konferansa götürülen öğrencilerin İzmir Marş''lı protestosuna yol açtığında da gelmişti.

Tekirdağ''da yurt binası yüzünden dönemin AK Parti İlçe Başkanı ile TÜGVA yönetiminin birbirine girdiği ve duruma TÜGVA lehine Erdoğan''ın müdahale ettiği yazıldığında da gelmişti.

Samsun''da, MHP ve CHP''li meclis üyeleri, belediyenin yapmak istediği tahsise karşı çıktığında da gelmişti…

Demem o ki…

Polisin Büyükada İskelesi''ne etten duvar örmesine gerek yoktu idrak için bazı şeyleri…

Bu iddia/olayların her biri, en az "İBB''nin tahliyesi" kadar, hatta bazıları daha da fazla kamuoyu desteğine değerdi…

Vakay-ı adiye diye sindirildi.

Yazarın Diğer Yazıları