Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Savaşta bile eğitim...

Savaşta bile eğitim...

Rusya''nın Ukrayna''ya saldırmasının üzerinden 2 ay geçti. Dünyanın gözü önünde savaş devam ediyor. Tarih ve kültür devleti Ukrayna''da 60 bin Türk öğrenci çeşitli şehirlerdeki üniversitelerde eğitim görüyordu. Bombardıman altında kalanların çoğu Türkiye''ye çeşitli yollarla geldi. Uyanıkların bir bölümü Türkiye''deki üniversitelere yatay geçiş yapma peşinde... YÖK''ün bu konuda neler yaptığı da tartışılır.

Bu sütunlardan "Bir Türk Dünyaya İnsanlık Dersi Veriyor" başlıklı yazımdan sonra Türkiye''nin dört bir yanından "İnsani Yardım" konvoyları oluştu. Kampanyanın öncüsü Ahmet Dokumacı ısrarla adının yazılmasını istemese de "Hakkın teslimi" adına belirtmek zorundayım. Polonya ve Moldovya üzerinden gönderilen gıda, temizlik, ilaç ve sağlık malzemeleri; Rus işgaline karşı direnen Ukraynalılara nefes aldırıyor. Ramazan münasebeti ile zekat ve fitreler de yardım malzemesi olarak veriliyor. İnsanlarımızın dini dogmaları aşarak, Hristiyan Ukraynalılara yardımı bütün dünyaya örnek oluyor. Ankara''da ki Ukrayna Büyükelçiliği, İstanbul''daki Başkonsolosluğa binlerce müracaat var. Dahası Ukrayna Dışişleri Bakanlığı''na resmî yazılar gidiyor. Göğsümüzü kabartan talep bu defa KKTC''den geldi. Uluslararası Final Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yaratan, Ukrayna''nın Ankara Büyükelçiliğine resmî yazı ile "Savaş sırasında eğitimleri aksayan öğrencileri kabul etmeye hazırız. Üniversitemiz bünyesindeki bölümlerde kayıt işlemleri ücretsiz olacaktır. Yine üniversitemizin bünyesinde olan Acapulco Oteli''nde öğrencilerimizi ücretsiz konuk edeceğiz" diyerek "Savaşta bile eğitimin şart olduğuna" dikkat çekmiş. Sayın Hüseyin Yaratan''a Türk Milleti adına ne kadar teşekkür etsek azdır. Aynı teklifi diğer üniversitelerimizden de beklediğimizin altını çizelim.

***

İyilik hareketinin önü kesilmiyor. Denizli-Pamukkale''de bulunan Lycus River Termal Oteli 5 yıldızlı 330 odalı. Çoğunluğu yabancı turistlere hizmet veriyor. Otelin yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yedilioğlu, Ukrayna Büyükelçiliği''ne yazılı müracaatta bulunarak ihtiyaç sahibi 40 Ukraynalı aileyi tesislerinde ücretsiz olarak konuk etmek istediklerini beyan etmiş. Zekeriya Bey gibi otel sahipleri de harekete geçerse binlerce aileye kucak açmış oluruz.

Ve bu arada 60 bin Türk öğrencisine ve ailelerine seslenmek istiyorum. Durumu uygun olanlar da Ukraynalı aileleri misafir etmelidir.

Gelelim garanti geçişli ihale alan milyar dolarlık inşaat şirketlerine... İnsanlık dramının yaşandığı Ukrayna''ya şu ana kadar tek kamyon yardım göndermediler. Yarın-öbür gün savaş sona erdiğinde iş kapmak için üşüşeceklerinden şüphemiz yok. Kötü günde yardımcı olmayanların iyi günde hangi yüzle gideceklerini de merak ediyoruz.

Türkiye''de iktidarı 20 yıldır elinde bulunduran AKP hükümeti ise "Dostum Putin" dengesi yüzünden Mehter Takımı gibi iki ileri bir geri yapmaya devam ediyor. Sudan''da binlerce dönüm arazi kiralayıp bir kilo bir şey üretemeyen Tarım Bakanlığı Ukrayna''nın ayçiçeği yağı ve tahılına muhtaç olduğumuzu unutmasın. Putin''in icat ettiği akıl dışı savaş eninde sonunda sona erecek. Rus ve Ukrayna halkı yüzlerce yıllık ortak kültürleri yaşamaya devam edecekler. Türkiye "Kara gün dostu" olarak tarih sayfasında yerini alacaktır.

Değerli okuyucularımızdan Ramazan''daki zekat ve fitrelerini Ukrayna''ya yardım ulaştıran gönüllü kuruluşlara vermelerini öneriyorum. Karadeniz''in yeniden barış gölü haline dönmesi umuduyla... Sevgi ile kalın...  

Yazarın Diğer Yazıları