Seçim sonuçlarına olağanüstü itiraz nedir?

Seçim sonuçlarına olağanüstü itiraz nedir?
Seçim sonuçlarına dair AKP'den gelen olağanüstü itiraz hakkımızı kullanacağız açıklamasıyla beraber, olağanüstü itiraz nedir sorusu merak konusu oldu. YSK, AKP'nin önceki itirazını reddetmişti. Peki olağanüstü itiraz nedir? İşte detaylar...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) AKP’nin İstanbul’da tüm oyların yeniden sayılmasına dair talebini dün yaptığı toplantıda reddetti, sadece itiraza konu olan 51 sandık sayılacak. YSK'nın itirazını reddetmesi üzerine AKP'den "olağanüstü itiraz hakkımızı kullanacağız" açıklamaları geldi.

Seçim sonuçlarına dair AKP’nin itirazları devam ederken olağanüstü itiraz nedir sorusu da birçok vatandaş tarafından merakla inceleniyor. YSK’nın itirazı reddetmesi üzerinde AKP’nin hakkını kullanacağını söylediği; “olağanüstü itiraz” nedir?

OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ NEDİR?

Seçimlerle ilgili olağanüstü itirazı 298 sayılı Kanun'un 130. Maddesinin 2. fıkrası düzenliyor.

Bu maddeye göre İl Seçim Kurulları ve Yüksek Seçim Kurulu'na yapılan itirazların yanı sıra seçim sonuçlarına etki edebileceği düşünülen olaylara ve hallere dair itiraz gerçekleştirilebiliyor.

Madde şöyle:

Seçim Sonucuna Etki Eden Olay Ve Durumlar Sebebiyle Olağanüstü İtiraz

Siyasi partilerin il başkanları, genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın (mazbatanın) düzenlenmesinden sonra 7 gün içinde seçimin sonucuna etki eden olaylar ve durumlar sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar verme yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine etkili görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde başvurulmamış olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez.