Sert futbol engellenmeli

Ülkemizde futbol agresif oyun şekliyle sergileniyor. 30-40 faul düdüğü çalınan müsabakalar seyrediyoruz. Anlamsız faul ve sertlikler nedeniyle müsabakalar sık sık kesiliyor. Oyunun temposu düşüyor. Karşılaşmanın bu kadar durmanın neticesinde topun oyunda kaldığı süre azalıyor. Üstüne bir çok sakatlıklar meydana geliyor. Ülkemizde futbolcular yerlisi yabancısı ile bu oyun tarzına alıştılar. Ancak uluslararası müsabakalarda bu oyun tarzının cezasını görüyoruz. Bu kadar oyunun durmasına sebep olan futbolcular UEFA müsabakalarının son 15-20 dakikasında performans düşüklüğü gösteriyor. Bir çok skor da zaten bu dakikalarda belirleniyor. Futbolda tekme ve çelmenin teşebbüsü bile uluslararası oyun kurallarında direk vuruşla cezalandırıldığına göre sakatlıkları önlemek de hakemlerin görevidir. FIFA, hakemlere "Kuralın yasakladığı eylemlerle ısrarla rakibini oynatmamaya yönelik oyun tarzına müsaade etmeyin" diyor. "Oynamak isteyeni oynatmak görevinizdir" diyen de FIFA''dır. Tıpkı futbolcuların sağlığının hakemlerce korunması direktifinde olduğu gibi. O yüzden faul ve sert oyunu önleyecek hakemlik kurumudur. Neyle mi? İkaz, ihtar ve ihraçla, yerinde ve zamanında uygulamakla

 

MALATYA-ALTAY

Yasin Kol

Altay''dan Ceyhun''un kolu açık. VAR''dan da kontrollü penaltı doğru. Altay''dan Bamba''nın düşürülmesinde verilen penaltı doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

 

ÇAYKUR RİZE-KASIMPAŞA

Hüseyin Göçek

Kasımpaşa lehine penaltı VAR''dan izlenerek doğru olarak verildi. Rize''nin ikinci golü uzatmaların uzatmalarında atıldı. Karar doğruydu. Çünkü uzatmalarda da oyun sakatlıklar ve VAR nedeniyle durmuştu.

 

GAZİANTEP-GİRESUN

Tugay Kaan Numanoğlu

Giresun''un golü ofsayt nedeniyle iptal edildi. Antep''in penaltı beklentisine devam kararı doğruydu. Sürtüşmelerde çıkan kartlar yardımcı hakemlerle yardımlaşmasıyla meydana geldi.

 

KONYA-KAYSERİ

Sarper Barış Saka

Kayseri''nin golü ofsaytla iptal edildi. Kayserisporlu Gökhan''ın Rahmanovic''e hareketi penaltılıktı, ancak değerlenmedi. Çıkan kartlar doğru ancak itirazlara kart gösterme yanlısı olmayışı doğru değildi.

 

GÖZTEPE-TRABZON

Atilla Karaoğlan

Müsabaka başlarında verilmeyen kartlar iyi bir uygulama değildi. Hamsik''in Göztepeli Atınç''ın koluna vurması sarı kartlıktı. Göztepe golü yardımcının ve VAR''la iptali doğruydu. Son dakikalarda Trabzon kalesine verilen korner yanlıştı, ayrıca ofsayttı. Kornerden gol olsa ne olurdu acaba?

 

FATİH KARAGÜMRÜK-HATAY

Halis Özkahya

Hatay''ın ikinci golü doğru olarak faul nedeniyle iptal edildi. Karagümrük''ten kırmızı kart gören Hedenstdat direkt soyunma odasına gönderilmeliydi, sahanın dışına yanlış yerden çıktı.

 

 

ANTALYA-BAŞAKŞEHİR

Yaşar Kemal Uğurlu

Bazı faul ve kartlar verilmedi. Onun dışında yönetimi geçer not alır.

 

SİVAS-ADANA DEMİR

Bahattin Şimşek

Sivassporlu Henrique''nin ikinci sarıdan kırmızısı doğru karardı. Futbolcuların kavgasında araya girmesi yanlıştı, sarı kartını bile düşürdü. Bu kavgadan iki sarı bir kırmızı kart çıktı. Sivas''tan Erdoğan''ın da sarısı kırmızı olmalıydı. Penaltı kararında hakem ve VAR yanlış yaptılar. Oyuncu düşmeden önce rakibin yüzüne vuruyor, faul verilmeliydi. Penaltı yanlıştı.

 

FENERBAHÇE-ALANYA

Halil Umut Meler

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Yerinde koşular yaparak bu kritik müsabakayı iyi yönetti.

 

BEŞİKTAŞ-GALATASARAY

Fırat Aydınus

Bir derbiyi iyi sonlandırdı. Verdiği penaltı kararı doğru. Galatasaraylı Yedlin''in Larin''e hareketine VAR''dan bakılmalıydı. Maçın başında Nelsson''un yardımcı hakeme topla uzun itirazına sarı kart çıksaydı sonraki itirazı önlemiş olurdu.

Yazarın Diğer Yazıları