İsrail ve Kıbrıs Rum Kesimi ellerini ovuşturmaya başladı!

İsrail ve Kıbrıs Rum Kesimi ellerini ovuşturmaya başladı!
ABD'nin Kıbrıs'ta devreye soktuğu plan çerçevesinde gerçekleştirilen "çözüm" kılıflı enerji oyununda yeni aşamaya geçildi.

İsrail ve Kıbrıs Rum Kesimi ellerini ovuşturmaya başladı!

İsrail ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında bölgede çıkartılması düşünülen "gaz" konusunda varılan anlaşmanın son rütuşları yapıldı. Güney Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, enerji konulu temaslarda bulunmak üzere İsrail'e gitti. Kasulidis, dün İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile bir araya geldi. Kasulidis'in İsrailli yetkililerle gerçekleştirdiği görüşmelerin gündemini, enerji sektöründeki işbirliğinin geliştirilmesi oluşturdu. Taraflar yaptığı açıklamada, enerji konusunda daha ileri işbirliği perspektiflerine vurgu yaparak, ikili ilişkiler, Kıbrıs sorunu, Orta Doğu'daki gelinen süreç, Güney Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin masaya yatırıldığı belirtildi. Kasulidis'in, ayrıca İsrail Meclisi Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi başkanı ve üyeleriyle de bir araya geldiği belirtildi.

Çapraz müzakere

Öte yandan, ABD'nin, BM kanalıyla dayattığı ve Rum kilisesini bile ilk kez memnun eden yeni Kıbrıs Planı'nın müzakereleri 27 Şubat'ta başlayacak. Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay, müzakerecilerin Atina-Ankara ziyaretlerini eşzamanlı olarak gerçekleştireceklerini söyledi. Özersay, yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türklerin, garantör devlet olan Yunanistan, Kıbrıslı Rumların da Türkiye ile doğrudan diyalog başlatması açısından ziyaretlerin oldukça önemli olduğunu belirtti. Kudret Özersay, müzakerenin Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında yapılacağını vurgulayarak, yeni ortaklığın Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasında olacağına işaret etti. Atina ve Ankara ziyaretlerinin 27 Şubat'ta gerçekleşeceğini söyleyen Özersay, şöyle dedi: "Ziyaret, kuşkusuz tarihi bir ziyaret olacak. Yani büyük ihtimalle 26 Şubat'ta Atina ve Ankara'ya ulaşılacak. 27 Şubat'ta aynı düzeyde olan Yunan ve Türk dışişleri bakanlıkları yetkilisiyle çapraz görüşeceğiz. Muhtemelen görüşmeler aynı sürelerde olacak, eşitlik sağlanacak ve ertesi gün de Kıbrıs'a geri dönülecek." Metin üzerinde uzlaşıldıktan sonra referanduma gidileceğini ifade eden Kudret Özersay, "Öncelikli hedefimiz, al-ver yaparak bir sonuca ulaşılmasıdır. Referandum son aşamadır" dedi.