“Erdoğan’ın mektubu ilişkilerimizi bozdu”

“Erdoğan’ın mektubu  ilişkilerimizi bozdu”
Suriye lideri Beşşar Esad, ülkesindeki iç çatışmaların dönemin Başbakanı Erdoğan’ın kendisine gönderdiği 7 sayfalık mektupla ateşlendiğini açıkladı.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile birlikte bir süre önce Şam’a giden heyette bulunan İzmir Bağımsız Milletvekili Birgül Ayman Güler, söz konusu mektubun MİT Müsteşarı Hakan Fidan aracılığıyla Suriye Devlet Başkanı Esad’a 2011 Temmuz ayında iletildiğini  söyledi.  Mektupta Suriye Lideri Esad’dan görevden ayrılmasının istendiğini anlatan Ayman Güler, “Bu mektuptan sonra iyi giden ilişkiler bozuluyor. Bu mektupta Erdoğan,  Esad’a ’reformları hayata geçir. Suriye’de belli kesimlere özerklik tanı’şeklinde bir takım önerilerde bulunuyor” dedi.

Esad reddetti
Birgül Ayman Güler, bu mektubun ardandan dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da  Suriye Lideri Esad ile görüştüğünü ve aynı istekleri tekrarladığını ifade etti. Esad- Davutoğlu görüşmesinin 6 saat sürdüğünü   anlatan Ayman Güler şunları söyledi:
“Fidan’ın mektubu getirmesinin ardından Erdoğan bu sefer de Davutoğlu’nun göndermiş. Davutoğlu ile Esad baş başa vererek saatlerce 7 sayfayı tek tek incelemiş. Bu görüşmede Esad ile Davutoğlu hiçbir madde üzerinde uzlaşamamış. Bundan sonra da Esad Türk hükümetine olan güvenini kaybetmiş. Esad ilişkilerin bozulmasını bu şekilde anlattı.” 

Tıbbi malzeme sıkıntısı
Suriye halkının gerçeği gördüğünü ve rejimin yanında “Partizan” savaşı başlattığını  söyleyen Ayman Güler,  özellikle uygulanan ambargonun bu ülkeye büyük sağlık alanında büyük zarar verdiğini söyledi. En acil ilaçların bile temininde zorlanıldığını ifade eden Ayman Güler, sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlık alanında malzeme eksikliği yaşıyorlar. Bazen anjiyo yapmak için ince hortumu bulamıyorlar. İnce hortum ” bomba  yapımında malzeme olur “ gerekçesiyle ambargoya takılıyor. Bu zorlukları yaşıyorlar. Ancak  yetersiz de olsa tıbbı malzeme sıkıntısını da İran ve Rusya’nın yardımıyla aşıyorlar.”