İsrail savaş uçakları Suriye’yi bombaladı!

İsrail savaş uçakları Suriye’yi bombaladı!
İsrail savaş uçakları Suriye’yi bombaladı!

Kİmyasal silahlar üzerindeki Suriye kontrolünün zayıflaması yönünde her işareti müdahale nedeni sayacağını açıklayan İsrail, Sur

Kİmyasal silahlar üzerindeki Suriye kontrolünün zayıflaması yönünde her işareti müdahale nedeni sayacağını açıklayan İsrail, Suriye’nin güneyini vurdu. Resmi açıklama yapılmadı. 

 

İsrail savaş uçakları
Suriye sınırını vurdu
Tel-Aviv’den havalanan savaş uçaklarının, Suriye-Lübnan sınırının Suriye tarafında bir hedefi vurduğu haber verildi. İsrail ise henüz açıklama yapmadı.
İsrail hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının, Suriye-Lübnan sınırının Suriye tarafında bir hedefi vurduğu yönünde iddialar ortaya atıldı. Lübnanlı yetkililer, son 24 saat içinde İsrail hava kuvvetlerine ait 12 savaş uçağının Lübnan’ın güneyinde sortiler yaparak hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı. İsrail’in Suriye operasyonu, bu açıklamadan hemen sonra ortaya çıktı.
Lübnan ordusundan yapılan yazılı açıklamada sortilerin sonuncusunun yerel saatle önceki gün sabaha karşı 02.00’de gerçekleştirildiği belirtildi. Dört savaş uçağının ülkenin güneyindeki Nakura kasabasının üzerinden uçtuğu ve Lübnan hava sahasından ayrıldığı belirtildi. İsrail’den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi. Kaynaklardan biri, “Sınır bölgesinde bir hedefin isabet aldığı kesin” diye konuştu.

 

Müdahale sinyali
İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, Suriye’nin kimyasal silahları üzerindeki kontrolünün zayıfladığı yönündeki her türlü işaretin İsrail’in müdahalesine neden olabileceğini söylemişti. Bu açıklamadan bir gün önce de Lübnan gazetesi El Müstakbel, Hizbullah bölgesinde bir silah deposunda patlama meydana geldiğini bildirmişti.

 

Provokasyon girişimi
Suriye’de, Libya’dan getirilmiş kimyasal silah kullanılarak provokasyon hazırlandığı iddia edildi. İddia internet korsanları tarafından Britam Defence adlı özel İngiliz koruma örgütü görevlilerinin yazışmalarından alınan bir mektupta yer aldı. Katar aynı zamanda dünya kamuoyu önünde Rusya’yı zor duruma düşürmek amacıyla Ukraynalı kişilerin para karşılığında Suriye’ye getirilip kameralar önünde “Özgür Suriye Ordusu” tarafından esir alınarak, bunların Suriye’de yönetimin saflarında savaşan Ruslar olarak lanse edilmelerini önerdi.


 

İsyancılardan görüşme çağrısı
Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü SMDK’nın lideri Muaz el Hatib, belli koşulların yerine getirilmesi halinde Esad rejimiyle görüşmeye hazır olduklarını söyledi. AFP’nin haberine göre, El Hatib, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “gözaltındaki muhaliflerin serbest bırakılması ve sürgündeki Suriyelilerin pasaportlarının yenilenmesi halinde Esad rejiminden yetkililerle doğrudan temas kurmaya hazır olduklarını” belirtti. Muhalif lider, söz konusu temasların İstanbul, Kahire ya da Tunus’ta gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Öte yandan BM ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi, Güvenlik Konseyi’ne Suriye konusunda harekete geçme çağrısı yaptı. İbrahimi, “Suriye her geçen dakika harap oluyor. Bölge son derece kötü bir duruma sürükleniyor. Bu sorun bütün dünyayı ilgilendiriyor. Güvenlik Konseyi’nin ’biz Suriye konusunda anlaşamıyoruz’diyerek zaman geçirme lüksü yok” diye konuştu.