30 gr eroin ticareti yapan kadın idam edildi. 20 yıl sonra ilk idam

30 gr eroin ticareti yapan kadın idam edildi. 20 yıl sonra ilk idam
Singapur 20 yıl aradan sonra ilk kez bir kadını uyuşturucu bulundurmaktan dolayı idam etti.

Singapur'da yaklaşık 20 yıl sonra ilk kez Saridewi Djamani isimli kadın idam edildi.

Merkezi Narkotik Bürosu'na (CNB) göre, uyuşturucu kaçakçılığından hüküm giyen 45 yaşındaki Singapur uyruklu zanlı bu sabah erken saatlerde idam edildi.

Saridewi, 2018 yılında yaklaşık 30 gram eroin kaçakçılığı yapmaktan ölüm cezasına çarptırıldı.

Guardian'da yer alan habere göre, Djamani, 2004 yılında 36 yaşındaki kuaför Yen May Woen'in uyuşturucu kaçakçılığından idam edilmesinden bu yana idam cezasına çarptırılan ilk kadın oldu.

Djamani'nin infazı, eroin kaçakçılığı yapan 56 yaşındaki Muhammed Aziz Hüseyin'in infazından iki gün sonra gerçekleşti.

Singapur yasalarına göre, 500 gramdan fazla esrar ve 15 gramdan eroin kaçakçılığından suçlu bulunan herkes için ölüm cezasını zorunlu kılıyor.

Singapurlu Mohd Aziz bin Hussain'den sonra üç gün içinde idam edilecek ikinci uyuşturucu hükümlüsü olan Djameni, Mart 2022'den bu yana 15. hükümlü oldu.

Aziz, 50 gram eroin kaçakçılığı yapmaktan suçlu bulunmuştu. Singapur yasalarına göre, 15 gramdan fazla eroin ve 500 gramdan fazla esrar kaçakçılığı için ölüm cezası uygulanabiliyor.

Geçen Nisan ayında, başka bir Singapurlu, Tangaraju Suppiah, hiç dokunmadığı 1 kg (35 ons) esrar kaçakçılığı yapmaktan idam edildi.

Singapur merkezli bir insan hakları grubu olan Transformative Justice Collective'e göre Saridewi, Singapur'da idam edilmeyi bekleyen iki kadından biri.

Grup, 2004 yılında kuaför Yen May Woen'den bu yana şehir devleti tarafından idam edilen ilk kadın olacak. Yen ayrıca uyuşturucu kaçakçılığından da mahkum edildi.

Yerel basında çıkan haberlere göre Saridewi, duruşması sırasında İslami oruç ayı boyunca kişisel kullanımı için eroin stokladığına dair ifade verdi.

Yetkililer, katı uyuşturucu yasalarının Singapur'u dünyanın en güvenli yerlerinden biri olarak tutmaya yardımcı olduğunu ve uyuşturucu suçları için ölüm cezasının geniş halk desteğine sahip olduğunu savunuyor. Ancak idam karşıtları ise bunun tam tersini savunuyor.

Uluslararası Af Örgütü'nden Chiara Sangiorgio yaptığı açıklamada, "Ölüm cezasının benzersiz bir caydırıcı etkiye sahip olduğuna veya uyuşturucuların kullanımı ve bulunabilirliği üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair hiçbir kanıt yok" dedi.

Uluslararası Af Örgütü, Singapur'un Çin, İran ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra son zamanlarda uyuşturucu bağlantılı infaz gerçekleştiren dört ülkeden biri olduğunu kaydetti.