Şirketlere vergide yüzde 100 indirim yapılacak. Tam 10 yıl boyunca alınmayacak

Şirketlere vergide yüzde 100 indirim yapılacak. Tam 10 yıl boyunca alınmayacak
İstanbul'u dünyanın sayılı finans merkezlerinin arasına taşımak için uzun zamandır yürütülen çalışmaların sonuna gelindi. İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) kurulması, işletilmesi, faaliyetleri ve burada yer alacak şirketlere sağlanacak kolaylıklara yer verilen yasa teklifi imzaya açıldı. Bu kapsamda merkez içerisinde yer alan şirketlere 10 yıl boyunca yüzde 100 kurumlar vergisi indirimi yapılacak.

İstanbul''un, New York ve Londra gibi dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri olabilmesi için uzun zamandır sürdürülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. İstanbul Finans Merkezi''nin kuruluşuna ilişkin yasa teklifi son şekli verilerek imzaya açıldı.

Bu kapsamda, merkezde yer alacak firmalara 10 yıl boyunca yüzde yüzlük indirim uygulanacak, işlemlerinde damga ve harçlardan muaf tutulacak ve bu firmalardan belli koşullarla vergi kesintisi yapılmayacak.

Sabah''ta yer alan habere göre, teklif hazırlanırken çıta, İFM ''Dubai veya Astana gibi yerler değil New York ve Londra gibi büyük finans merkezleri ile yarışacak şekilde'' konuldu. Kesinti ve muafiyetlerin oranlarına da yine buna göre karar verildi.

AKP''nin önümüzdeki günlerde Meclis''e sunacağı yasa teklifinde öne çıkan başlıklar şöyle:

HEDEF İSTANBUL FİNANS MERKEZİNİ KÜRESEL FİNANS MERKEZİ HALİNE GETİRMEK

Söz konusu teklifte, yasanın amacı "Ülkemizin finansal rekabet gücünü uluslararası alanda artırmak, finansal yapısını geliştirmek, üretimin finansmanında verimliliği artırmak ve bu sayede İstanbul Finans Merkezi''nin önde gelen küresel finans merkezlerinden biri olmasını sağlamaktır" ifadeleriyle anlatıldı.

İstanbul Finans Merkezi (İFM) bölgesinde altyapı hizmeti dahil tüm hizmetlerini Türkiye Varlık Fonu tarafından kurulan yönetici şirket yürütecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN YÖNETİLECEK

İFM bölgesinde faaliyet göstermek şirketler, ''katılımcı belgesi'' alacak. Şirketler tarafından yürütülen işlemlerde kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili birimlerinin görev alacağı Tek Durak Büro oluşturulacak. Tek Durak Ofisi Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından yönetilecek.

2031 yılına kadar kadar İFM bölgesinde faaliyette bulunan şirketler, finansal hizmetler kapsamında, yurtdışına finansal hizmet aracı ihracı yapabilecek. Faaliyetler kapsamında sağlanacak kazançlarının yüzde 75''i Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde, Kurumlar Vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek koşulu ile kurum kazancından indirilecek. 2031''e kadar bu oran yüzde 100 olarak uygulanacak.

İlgili Haberler