Dünyanın gözü Taksim eylemlerinin üzerinde

Dünyanın gözü Taksim eylemlerinin üzerinde
Dünyanın gözü Taksim eylemlerinin üzerinde

Taksim’deki Gezi Parkı’nı kurtarmak için başlatılan eylemler 15. gününe girerken, dünya basınının gündeminden de düş

The Times

 

Taksim’deki Gezi Parkı’nı kurtarmak için başlatılan eylemler 15. gününe girerken, dünya basınının gündeminden de düşmüyor. İngiliz gazetelerinden The Times, Başbakan Recep Erdoğan’ın pazar günü Ankara’ya gidişinde peş peşe yaptığı konuşmalarına dikkat çekerken söylemlerindeki sertliğe vurgu yaptı ve “Başbakan’ın sabrı azalıyor” ifadesini kullandı. Gazete, “Erdoğan bu krizi yedi ay sonra yapılacak yerel seçimler için bir kampanya vasıtası haline getirmeye çalışıyor. Kendisini barışçı bir demokrat olarak tanımlayıp, protestocuları ‘yağmacı, anarşist ve terörist’ diye yaftalıyor” dedi.  Times, Emniyet-Sen Başkanı Faruk Sezer’in “Polis sadece protestocuların şiddetine maruz kalmıyor. 120 saat aralıksız çalışan, bayat ekmek ve yemek yemeye zorlanan polis, bu düzenin şiddetine de maruz kalıyor” sözlerini aktarıyor.

 

The Daily Telegraph

 

Daily Telegraph gazetesi “Yaklaşık iki hafta önce eylemler başladığından bu yana Tayyip Erdoğan, bir ‘dramatik olaylar zincirinin nasıl krize çevrileceği konusunda herkese bir ustalık dersi verdi” diye yazdı. Gazete, Erdoğan’ın ortalığı sakinleştirmek yerine sert sözlerle eylemleri körüklediğini belirterek “Protestoları, ifade özgürlüğü değil de sanki kendisine karşı fesatlık olarak değerlendirdi” yorumunu yaptı.

 


Sağduyuya davet

 


Gazete yazısını “Bu tutum Erdoğan’ın demokrasiye sadece, tek parti sistemini yerleştirebilmek ve Atatürk’ün laik düzenini eritmek için inandığı endişelerini arttırıyor. Erdoğan’ı sağduyuya davet ediyoruz” sözleriyle noktaladı.

 

Financial Times

 

Financial Times gazetesinin internet sitesinde yayımlanan bir değerlendirmede “Protestolardan hâlâ modern bir Türkiye çıkabilir” denildi. Yazıda şunlar kaydedildi: “Laik gençliğin büyük bir bölümü, daha dindar olan kardeşlerinin inançlarına, yaşam tarzlarına saygı duyduklarını gösterdi.

 

Mezarı olabilir

 

Fransız gazetesi Liberation, “Taksim Cumhuriyeti“, “Erdoğan’ın mezarı olabilir” manşetiyle Gezi direnişini yeniden birinci sayfa manşetinden işledi. ”Erdoğan çatışmayı seçti” diyen  gazete, Başbakan atağa geçti ve kendi partizanlarını topladı” değerlendirmesi yaptı.

 

Le Monde

 

Le Monde gazetesi, “Erdoğan, göstericilere yeniden çapulcu ve aşırılar dedi ve gösterilerin içerden ve dışarıdan yönetilen bir komplo olduğunu söyledi” dedi. Erdoğan’ın “Sabrımızın da bir sınırı var” sözlerini alıntılayan gazete, “Başbakan Ankara’da bilmem kaçıncı konuşmasını yaparken, polis de Ankara’daki göstericilere şiddet uyguladı”
diye yazdı.

 

Bilek güreşi sürüyor

 

CNN de, “Türkiye Mısır değil, Erdoğan Hüsnü Mübarek değil ve bu bir Türkiye Baharı değil” diye yazdı. “Tükiye’de bilek güreşi sürüyor” diyen Le Figaro ise, Erdoğan’ın “Sabrımızın da sınırı var” diye tehdit etmesine rağmen göstericilerin iyice arttığına dikkat çekti.