Sosyal medyada Kıdem Tazminatı gündem oldu

Sosyal medyada Kıdem Tazminatı gündem oldu
1 Mayıs İşçi Bayramı’nda tekrar gündeme gelen kıdem tazminatı konusu sosyal medyada gündem oldu.

Ali ÖZYİĞİT / YENİÇAĞ

1 Mayıs İşçi Bayramı’nda tekrar gündeme gelen kıdem tazminatı konusu Twitter’da #kıdemimedokunma
tabelasıyla Türkiye gündemine girdi.

KIDEM TAZMİNATI KONUSU NEYDİ?

Kıdem tazminatı fonuyla ilgili daha önce yürütülen çalışmalarda temel noktalardaki belirsizlik giderilemedi. Çalışanlara şu an 12 aylık hizmete karşılık 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Bu, aylık ücretin yüzde 8.3’üne karşılık geliyor. Bireysel hesaba dayalı olacak kıdem tazminatı fonuna her ay hangi oranda kesinti yapılacağı belirsizliğini koruyor. İşçi tarafı, yüzde 8.3’ün altında bir oran belirlenmesinin kıdem tazminatının 30 günün altına düşmesi anlamına geleceğini belirterek karşı çıkıyor.

İşveren kesimi, fona yapılacak kesintinin düşük oranda belirlenmesini, yıllar içinde fonda biriken para nemalanacağı için aradaki farkın kapanacağını savunuyor. Konu gündeme geldiğinde en büyük pazarlık bu noktada yaşanacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a, tamamlayıcı emeklilik sisteminin bir parçası olarak kıdem tazminatı fonunun hayata geçirileceğini belirtirken, çalışanlardan ve işverenden yapılacak kesintilerin bireysel emeklilik sistemi (BES) ile entegre kıdem tazminatı fonunda toplanacağını ifade etmişti.

Albayrak, 2020 yılından itibaren fonu hayata geçirmeyi hedeflediklerine dikkat çekerek, “Bu yeni yapıyla birlikte 5 yılda, sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10’unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz. Oluşturacağımız sistem tüm ana paydaşlara, yani çalışanlara, işverenlere ve devletimize katma değeri en yüksek olacak şekilde oluşturulacaktır” demişti.

Twitter kullanıcılarının #kıdemimedokunma tabelasına yazdığı mesajlarda özellikle de Berat Albayrak’a tepkilerin yöneldiği görülüyor.

O tepkilerden bazıları şöyle:

İlgili Haberler