Sofralık zeytinde dünya lideriyiz

Sofralık zeytinde dünya lideriyiz
Sofralık zeytinde dünya lideriyiz

Türkiye, zeytinyağı üretiminde son 5 yıllık istikrarlı yükselişini sürdürdü. Merkezi Madrid’de olan Uluslararası Zeytin Ko

Türkiye, zeytinyağı üretiminde son 5 yıllık istikrarlı yükselişini sürdürdü. Merkezi Madrid’de olan Uluslararası Zeytin Konseyi’nin (IOC) hazırladığı raporda Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin son 5 yılda istikrarlı bir şekilde arttığı görüldü. IOC’un gelecek Kasım ayında resmen duyuracağı ve AA muhabirinin mevcut haliyle elde ettiği raporda, Türkiye’nin 2008/2009 sezonunda 130 bin ton olan zeytinyağı üretimini 2012/2013 sezonunda 195 bin tona çıkarttığı, iç tüketiminin de 108 bin tondan (2008/2009) 160 bin tona (2012/2013) geldiği belirtildi. Zeytinyağı ihracatında ise Türkiye 2009/2010 yılında elde ettiği 29,5 bin tonluk rekor ihracatını, son iki sezondaki düşüşten (12 bin ve 20 bin) sonra 30 bin tona çıkartmayı başardı. 2012/2013 sezonunda sofralık zeytin üretiminde İspanya 450 bin tona ulaşabilirken; Türkiye 410 bin tonla ikinci sırada yer aldı. Ayrıca, sofralık zeytin tüketiminde dünya lideri olan Türkiye bu özelliğini devam ettirdi. 2012/2013 sezonunda Türkiye’nin ardından dünyada en fazla sofralık zeytin tüketen diğer ülkeler şu şekilde sıralandı: Mısır (288 bint ton), ABD (210 bin ton), İspanya (185 bin ton), Cezayir (172 bin ton), İtalya (146 bin ton), Suriye (132 bin ton), Brezilya (102 bin ton).