'Suriye politikası yanlış inşa edildi'

'Suriye politikası yanlış inşa edildi'
Yurt Partisi Genel Başkanı Tantan, “Türkiye Orta Doğu'da tutunmak istiyor ama gücünü kaybetti. Türkiye yeni göçleri kaldıramaz. Türkiye bütün olumsuzlukları lehine çevirebilir” dedi.

Fatih ERBOZ / Yeniçağ

Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan ABD'nin PYD'ye silah yardımını sürdürdüğünü belirterek, "200 TIR daha silah geldi PYD'ye. Nereden bakarsanız bakın orada 100 bin kişilik bir silahlı yapı var" dedi.

Tantan, "İdlib çok kritik bir yer. ABD Türkiye'nin oradaki varlığından, etkinliğinden rahatsız. Kürt devletinin Suriye'de bir parçasının kurulması için Türkiye'nin oradaki etkinliğinin azaltılması gerekiyor. Bu kadar büyük bir silahlı güç her şeyi yapabilir. Kim kullanabilir bunu? Rejimin bile bu kadar gücü yok artık Suriye'de. ABD dışında hiç kimse bunu kullanamaz" ifadesini kullandı. Suriye'de zeytin ağaçlarının yakılarak insanların göçe zorlandığına işaret eden Tantan, şöyle devam etti: "ABD Bağdat Büyükelçisi geçtiğimiz günlerde yine Erbil'e geldi. Oradaki yetkililerle sürekli görüşme halinde. Kuzey Irak'ta bir hareketlilik var. Suriye'nin kuzeyinde yine ABD'nin bir hareketliliği var. ABD başkanı Trump ile İngiltere Kraliçesinin görüşmesini dikkate aldığımızda Orta Doğu'da yeni bir yapılanmanın ayak sesleri var. Türkiye'nin mali büyüklüğü açısından baktığımızda kendini ifade edebilecek gücü yok. O nedenle silahlı kuvvetleri küçültmeye çalışıyor."

Sadettin Tantan, Suriye'deki rejime Rusya diye bakmak gerektiğini aktararak şunları ifade etti: "Türkiye burada tutunmak istiyor ama gücünü kaybetti. Türkiye yeni göçleri kaldıramaz. Türkiye bütün olumsuzlukları lehine çevirebilir. Maalesef iktidar sahipleri kendi hanedanlığını korumak ve kendi geleceğini düşünüyor. Söylem ve davranışları bunu ortaya koyuyor. İktidar sahiplerinin tek amacı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini kaybetmemek. 19 yıl boyunca büyük değişim ve dönüşüm yarattı. Bu da, zihinsel tutsaklığı beraberinde getirdi. Kendisine oy deposu olabilecek alt yapıları oluşturdu. Bu da ülkenin kalkınması gelişmesi için değil, tamamen kendi hanedanlığını devam ettirebilmek açısından. Büyük projeyi uyguladılar, şimdi de bu proje nedeniyle sıkıştı iktidar sahipleri. Türkiye, Türk halkı çok şey kaybetti, kaybetmeye devam ediyor. Çevremizdeki ülkeler de kaybediyor. Oradaki ülkelerde de gözyaşı ve kan var." Yüksek teknolojideki cepheleşmelerin belli olmaya başladığını dile getiren Tantan, Türkiye'nin yüksek teknolojik savaşta yok gibi durumda olduğunu vurguladı. Tantan, "Gerek endüstrileşme, gerek üretim modelleri, eğitim modelleri yüksek teknolojik imkânlara göre değişiyor. Endüstriyel üretim modellerinizi ve eğitim sisteminizi yüksek teknolojik imkân ve kabiliyetlere göre değiştiremezseniz, hantal bir devlet yapısı oluşur. Yoksul ve ürütemeyen konuma düşersiniz. Böyle bir çalışma yok göremiyoruz" dedi. Dış politikada da yanlış yapıldığını belirten Tantan, "Suriye politikası baştan beri yanlış inşa edildiği için yerine süratle yeni politika ikame edilmek istense de bu yapılamıyor. Suriyeli yetkililerle birebir görüşülse bu mesele çözüme ulaşabilir. Suriye'nin PKK-YPG'nin yüksek teknolojik silahlarla donatılıp, orduya dönüştürülmesi, bir devletin alt yapısının oluşturulması engellenebilir. ABD göstere göstere bunu gerçekleştiriyor. Türkiye ABD'den çare bekliyor. Üzücü olan bu" şeklinde konuştu. ABD'ye tepki göstermekle bu sorunun çözülemeyeceğini anlatan Tantan, sözlerini şöyle tamamladı: "ABD'ye oradaki insanları bırakmayacaksınız. PKK-PYD'nin ABD, İngiliz, İsrail imalatı olduğu biliniyor. Bu bölgeden talepleri var. Hem insanları, hem yer altı yer üstü zenginliklerini kullanmak istiyorlar. Türkiye oradaki durumu lehine çevirebilmek için Mezopotamya'nın geleceği ne olacak sorusunu cevaplandırmalı. Hangi organik, endüstriyel tarım yapılacak mesela? FETÖ'nün bir istihbarat yapısı olduğu biliniyor, buna rağmen yeni alt yapılar oluşturulurken kimseden ses çıkmıyor. İstanbul seçimlerinin kazananı önemli değil. Türkiye'nin geleceği önemli."

TSK'NIN YAPISI BOZULAMAZ

NATO'nun ikinci büyük ordusu olan Türkiye'nin şu anda mali ve ekonomik bakımdan eski hareket kabiliyetinde olmadığına dikkat çeken Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, "Bunu da iyi değerlendirmek gerekiyor. Bu kadar yüksek teknolojik silahlı güç ne olacak? PKK ile topyekûn mücadele edecek siyasi bir irade yok. Daha doğrusu cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde böyle mücadele edebilecek siyasi irade yok. TBMM yok. Sadece PKK'nın oyları kime gidecek tartışması var" diye konuştu. Asker alma yasası ile gündeme gelen yeni askerlik sisteminin de iyi okunması gerektiğine değinen Tantan, "Şu anda bizim gibi ülkeleri iyi incelemek gerekiyor. Türkiye mali ve ekonomik açıdan olumsuz bir noktada. Türkiye'nin en büyük silahlı gücü, halkın kendi gücü. Bunu paraya dönüştürebildiği zaman bu gücü kaybetme riski anlamına gelir. Paralı askerlik mantıklı değil. TSK'nın emir- komuta zinciri ve disiplini var. TSK'nın asırlardır beri gelen kültürü, hareket kabiliyeti parçalanamaz. Siz okullarını kapatırsanız, sivilleri general atarsanız, geleneksel Türk askeri yapısını ortadan kaldırırsınız, geçmiş ile bugünü bir araya getiremezsiniz. Ülkesini, milletini korumak için savaşacak insan bulmakta zorlanırsınız. TSK'nın yapısı bozulamaz" değerlendirmesini yaptı.