Özbek ve Kazakları baraj korkusu birleştirdi

Özbek ve Kazakları baraj korkusu birleştirdi
Özbek ve Kazakları baraj korkusu birleştirdi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Orta Asya’daki su-enerji sorununun bu ülkeler arasındaki işbirliği ve diyal

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Orta Asya’daki su-enerji sorununun bu ülkeler arasındaki işbirliği ve diyalog yoluyla çözülebileceğini belirtti. Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te temaslarda bulunan Nazarbayev, düzenlediği basın toplantısında, bölge halklarının güvenliği için Orta Asya’daki ırmakların üst kısmında kurulması planlanan hidroelektrik santrallerin bağımsız uzmanlar tarafından uluslararası ekspertizden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Bölge halklarının, bu projelerin güvenilir olduğuna inandırılması gerektiğini ifade eden Nazarbayev, “Bu ırmakların yukarı kısmında yerleşen ülkeler, Kerimov veya Nazarbayev’i değil, bölge ülkelerinin halklarını bu projelerin ekolojik güvenilirliği konusunda inandırması gerekiyor” diye konuştu.

 


Komşular aralarında çözsün

 


Nazarbayev, bölgede çözülemeyecek sorun veya meselenin olmadığını ve bu sorunların, diğerlerinin yardımıyla değil, bölge ülkelerinin kendisinin çözmesi gerektiğini vurgulayarak, Özbekistan ile Kazakistan’ın bölgedeki su kaynaklarının kullanımıyla ilgili görüşlerinin aynı olduğuna dikkati çekti.
Bölgedeki komşu ülkelerin ekonomik sorunları olduğunu ve söz konusu sorunları çeşitli projeleri hayata geçirerek çözmek istediklerini aktaran Nazarbayev, bir sorunun diğer ülkelerin zararına çözülmemesi gerektiğinin altını çizdi. Dünyada sınır aşan ırmaklarla ilgili çok sayıda örneğin olduğunu ve bunların diyalog yoluyla çözüme kavuştuğunu kaydeden Nazarbayev, bu meselelerin çözümü için dostça ve karşılıklı güvene dayalı bir şekilde masaya oturulması gerektiğini kaydetti.
Sirderya ve Emuderya ırmaklarının üst kısmında yerleşen Tacikistan ve Kırgızistan, Orta Asya tarım arazilerini sulayan ırmakların üst kısmında hidroelektrik santraller kurarak, bu santrallerde üretilecek elektriği Pakistan ve Afganistan’a satma yoluyla ülke ekonomisini kalkındırmayı hedefliyor. Bu ırmakların aşağı kısmında bulunan Özbekistan ve Kazakistan ise söz konusu su barajı projelerinin hayata geçirilmesi sonucunda, bölgede çevre felaketi ve su sorunu yaşanmasına yol açacağını savunarak karşı çıkıyor.