1930'da soyu tükenmişti. Yeniden canlandırılmaya çalışılıyor

1930'da soyu tükenmişti. Yeniden canlandırılmaya çalışılıyor
Avustralya ve ABD'deki bilim insanları nesli tükenen Tazmanya kaplanını yeniden hayata döndürmek için çalışmalar yapmaya başladı.

Nesli tükenmeden önce Thylacine olarak bilinen son tazmanya kaplanı 1930''larda ölünce türün nesli tükenmiş oldu.

Bilim araştırmaları yapan insanlar kök hücreleri ve gen düzenleme teknolojisi kullanarak tazmanya kaplanın geri getirilebileceğini savunmaktaydı. Uzmanlar türe  sırtındaki çizgiler nedeniyle Tazmanya kaplanı takma adını verdi. Keseli, yavrusunu bir kese içinde yetiştiren Avustralyalı memeli türü olarak bilinen bu türlerde benzer DNA''ya sahip canlı bir keseli türden kök hücre alarak soyu tükenmiş türleri "geri getirmek" için gen düzenleme teknolojisini kullanmayı planladılar.

Benzer DNA''ya sahip bir türden önce kök hücreler alacaklar ve gen düzenleme teknolojisi ile Tazmanya Kaplanı’nın kök hücrelerine dönüştürmek isteyen bilim insanları hücrelerden bir embriyo üretip başka bir hayvan aracılığıyla Tazmanya Kaplanı’nı geri getirmeyi deneyecekler.

Melbourne Üniversitesi''nden araştırmacı Profesör Andrew Pask konuyla ilgili, "10 yıl içinde yaklaşık yüzyıl önce nesli tükenmiş Thylacin’in bir yavrusuna sahip olabileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler