Tek kanatlı güvercin görenleri şaşırttı

Tek kanatlı güvercin görenleri şaşırttı
Aydın'ın Söke ilçesinde bulunan bir çiftlikte, yumurtadan tek kanatlı taklacı cinsi güvercin çıktı. Çiftlik çalışanının bakımını üstlendiği tek kanatlı güvercin, çiftliğin maskotu oldu.

Aydın''ın Söke ilçesinde bulunan Gökhan Çavaş''a ait çiftlikte yaklaşık bir ay önce yumurtadan çıkan taklacı cinsi bir güvercinin  yuvasından çıkmadığı fark edildi. Yavru güvercini eline alan çiftlik çalışanı Kenan Koca, sol kanadının doğuştan olmadığını gördü. Kocanın bakımını yaptığı yavru güvercin, çiftliğin maskotu oldu.

Hayatında ilk defa böyle bir durumla karşılaştığını söyleyen Koca, “Anne güvercin iki yumurta üzerine kuluçkaya yattı. Yumurtanın biri bozuldu, diğerinden yavru çıktı. Bir ay önce doğan yavru, küçük olduğu için yuvada çok fark edilmiyordu. Bir hafta önce uçmadığını fark edince elime aldım ve sol kanadının olmadığını fak ettim. Annesi tekrar yumurta yapıp, kuluçkaya yatmaya hazırlanmasına rağmen yavrusunu yuvadan kovmadı. Annesi de özen gösterdi. Güvercinin kanadının olmadığını gördükten sonra daha fazla ilgilenmeye başladım. Yem vermeye çalıştım. Biraz büyüdü. Bana da çok alıştı. Elimden geldiği kadar bakmaya çalışacağım. Bu yavru uçamaz ve başının çaresine bakamaz. Ben çocukluğumdan beri binlerce güvercin besledim. İlk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Ben de bu durum karşısında çok şaşırdım" diye konuştu.

NADİR GÖRÜLEN BİR OLAY

Tek kanadın kuşlarda nadir görüldüğünü belirten Veteriner Hekim Tuncer Sarı, "Tek kanat kuşlarda çok nadir görülen bir olay, milyonda bir rastlanır. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi kan yakınlığı yani akraba çiftleşmesinden meydana gelme. Diğeri de civciv oluşurken, genetik dejenerasyon yani bozulmada. Kafa, boyun veya kanatlarda eğrilik olabiliyor ama tek kanatlı olması çok nadir" ifadelerini kullandı.