Kanal İstanbul'da büyük hayal kırıklığı... Teklif gelmediği için iptal oldu

Kanal İstanbul'da büyük hayal kırıklığı... Teklif gelmediği için iptal oldu
Sazlıbosna Mahallesi'nde Kanal İstanbul manzaralı "tarla" ve "ham toprak" niteliğine sahip henüz tapusu bile çıkmayan arazilerde yapılacak inşaat projeleri için gerçekleştirilecek 5 ihaleden 3'ünün iptal edildiği ortaya çıktı.

Tartışmalı Kanal İstanbul projesine ilişkin itirazlar devam ederken TOKİ''nin proje kapsamında yer alan Arnavutköy''de 970 bin 300 metrekare büyüklüğünde mera olarak kullanılan alan ve bitişiğindeki tarla alanlarının “sessiz sedasız” konut için ihaleye çıkması tepki çekmişti. Kanal İstanbul güzergahında yer alan Arnavutköy ilçesinde dikilecek konutlar için tarihi belirlenen 5 TOKİ ihalesinden 3''ünün iptal edildiği ortaya çıktı. 23 Kasım''da gerçekleştirilen 679 konutluk üçüncü etap ihalesinin iptal gerekçesi "teklif veren istekli çıkmaması" şeklinde belirtildi. 

"TEKLİF VEREN İSTEKLİ ÇIKMADI"

TOKİ''ye ait projelerin 679 konutluk 3''üncü etabı için 23 Kasım tarihinde gerçekleştirdiği ihaleyi "teklif veren istekli çıkmaması" nedeniyle iptal ettiğini açıkladı. 669 konutluk 4''üncü etap için 29 Aralık tarihinde gerçekleşeceği açıklanan ihale de henüz yapılmadan TOKİ tarafından 7 Aralık tarihinde iptal edildi.

TOKİ''den yapılan açıklamada  "Kamu İhale Kanunu''nun ‘ihale saatinden önce ihalenin iptal edilmesi'' başlıklı 16''ıncı maddesine göre iptal edilmiştir" denildi. TOKİ, 25 Kasım tarihinde düzenlediği 727 konutluk altıncı etabın ihalesini ise  "İhtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkesi gereğince Kamu İhale Kanunu''nun, ‘Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali'' başlıklı 39. maddesi uyarınca" 1 Aralık''ta iptal ettiğini duyurdu.

2 İHALENİN İLANI HALEN YAYIMLANMADI

540 konut ve 8 dükkandan oluşan birinci etap için 6 Ekim''de,   485 konutluk ikinci etap için 7 Ekim''de gerçekleştirilen ihaleler iptal edilmedi ancak henüz sonuç ilanı da yayımlanmadı. Her iki ihale de “tekliflere kapalı, değerlendiriliyor” aşamasında görünüyor.

NE OLMUŞTU?

TOKİ sessiz sedasız meranın da içinde bulunduğu kanal manzaralı arazilere ilişkin ihale ilanı yayımlamış “Arnavutköy ilçesi 1. Etap 540 konut ve 8 adet dükkan inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi ihalesi”nin 6 Ekim’de yapılacağını duyurmuştu. İlanda işin yer tesliminin ardından 600 gün süreceği belirtilmişti. 

TOKİ’nin ilk etap ihalesinin haricinde bir de  “Arnavutköy İlçesi 2. Etap 485 Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” adında ikinci etap için ihaleye çıkmış ve 24 Eylül’de yapılacağı belirtilen ihalenin ne yeri ne de detayı belli değildi.

İhale dosyasında yer alan “zemin ve temel etüdü veri raporu”nda söz konusu arazilerin İstanbul imar planı paftalarında imarlı olduğu belirtildiği ancak araziler kayıtlarda hâlâ “ham toprak” ve “tarla” olarak göründüğü ortaya çıkmıştı. Alanın ticaret - konut göründüğü raporda bölgeye bodrum (+ 4) ya da 5 katlı bloklar yapılmasının planlandığı belirtilmişti.

Hâlâ “tarla” ve “ham toprak” görünen alan için konuşan Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) CHP’li meclis üyesi Nadir Ataman, TOKİ’ye seslenerek “Arsa tapusu daha alınmamış yeri ihaleye çıkıyorsun, arsa tapusu olmadan inşaata nasıl başlayacaksın? Türkiye’de yeni imar ruhsat kanunu çıktı da bizim mi haberimiz yok? Bu neyin telaşı, neyin acelesi?” diye sormuştu.

İlgili Haberler