‘Terörle mücadele’ şartı için geri adım

‘Terörle mücadele’ şartı için geri adım
AB Komisyonu: Ankara'nın terörle mücadele yasasını değiştirmeyi reddetmesi süreci değiştirmiyor

AB Komisyonu, “Ankara’nın ‘Terörle mücadele yasasını’ değiştirmeyi reddetmesi süreci değiştirmiyor” dedi.

AB, vize serbestisi için Türkiye'den, yasalarındaki ‘terör tanımı'nı değiştirmesini istiyor. AB'nin vurgu yaptığı kritik nokta, temel özgürlükler. Türkiye ise AB'yi ‘halden anlamamak'la eleştiriyor, teröre karşı yoğun bir mücadele verilirken terörle ilgili tanım değişikliğine sıcak bakmıyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye yönelik vize serbestisi tavsiye kararının ardından, AB ile Türkiye arasında, terörizmin tanımıyla ilgili kriter konusunda ciddi bir kriz yaşanıyor. AB'nin geçen hafta açıkladığı raporunda, Türkiye'nin, terörizmle ilgili mevzuat ve uygulamalarını AB standartlarıyla uyumlulaştırması, yasalarındaki terör tanımını 13 Haziran 2002 tarihli ve 2002/475/JHA numaralı ‘Çerçeve Kararı'yla uyumlu hale getirmesi istendi. Aynı raporda, “terörle mücadele edilirken ifade ve basın özgürlüğünün kısıtlanamayacağını” öngören 2008 tarihli ‘Çerçeve Kararı'na uyum gösterilmesi de talep edildi.

ERDOĞAN SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “AB ‘Vize için Terörle Mücadele Yasası'nı değiştireceksiniz' diyor. Kusura bakma, hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git” diyerek AB'ye tepki göstermişti. AB Bakanı Volkan Bozkır da “Terör tanımını değiştirmeyiz. Konuşa konuşa ikna edeceğiz” demişti.