TFF'den UEFA ve FIFA'ya asker selamı cevabı

TFF'den UEFA ve FIFA'ya asker selamı cevabı
TFF Yönetim Kurulu Üyesi ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, "UEFA'nın ve FIFA'nın uygulamaya çalıştığı disiplin yöntemlerine pabuç bırakacak bir Federasyon değiliz" dedi.

Meclis Dilekçe ve İnsan Hakları Karma Alt Komisyonu, AKP Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal başkanlığında toplandı.

TFF Yönetim Kurulu Üyesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, futbola ilişkin evrensel gerçekler bulunduğunu, bu gerçeklerin üzerinde bir muhataplığın Türkiye'de futbolun oynatılması ve organize edilmesi adına zararlı olacağını söyledi.

Federasyonun kararlarının yargı denetimine tabi olmadığını belirten Baykan, "(İllaki Federasyon denetlenmelidir) yaklaşımını doğru bulmuyorum. Federasyon'un bütün faaliyet ve işlemlerinin asıl denetimi genel kurullarında gerçekleşmektedir." diye konuştu.

Baykan, A Milli Futbol Takımına yönelik UEFA soruşturmasına ilişkin, "Fransa'da gol attıktan sonra, üstelik asker selamı verebilmek için gol atmayı ayrıca arzu eden, milli bilinci olan futbolculara sahip bir ülke olarak, UEFA'nın ve FIFA'nın uygulamaya çalıştığı disiplin yöntemlerine pabuç bırakacak bir Federasyon değiliz." dedi.

"Fransa maçı sonrası gelinen noktanın, siyasi bir tarafı bulunduğunu" da vurgulayan Bayrak, Türk seyircilerin maç sırasında ışıkları yakmalarının "rahatsızlığı büyüttüğünü" söyledi.

Baykan, "Asker selamının dünya genelinde olduğunu, bizim aslanlarımızın ortaya koyduğu anlayışın çok farklı olduğunu, devre arasında Cenk'in 'Asker selamı vermek için gol atmamız lazım.' ifadesinin ateşleyici unsur olduğunu ifade etmek istiyorum. TFF elbette bir milli bilinci, ülke menfaatlerini savunma konusunda gerekli hassasiyete sahiptir." diye konuştu.

'TFF'NİN KEYFEKEDER TAVRINI DOĞRU BULMUYORUZ'

Başkan Dal, TBMM'de görev yapan eski milli futbolcu milletvekillerinin de TFF kararlarından şikayetçi olduğunu, bunların çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Dal, "Bu gerekirse uluslararası toplantılarda sizin nezdinizde FIFA veya UEFA'ya da bildirilebili." dedi.

AKP Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli, UEFA'nın Fransa'da A Milli Futbol Takımı'nın asker selamıyla selamlamasına yönelik soruşturma açtığını anımsatarak, "UEFA'nın ve FIFA'nın karar ve yaptırımları bizi bu kadar korkutmamalı. Kendi futbolcularının asker selamına kimse bir şey demiyor, böyle hassas bir süreçte bize soruşturma bile açabiliyorlar. Biz yaptırımlardan korksaydık, Mehmetçik'imiz haklı terörle mücadelemizi sınır dışında yapmazdı." değerlendirmelerinde bulundu.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TFF'nin devletten birçok destek aldığını ve kamu hizmeti sunduğunu, Federasyon'un Meclis tarafından Kamu Denetçiliği Kurumuna verilen yetkiyi tanımadığını belirterek Federasyonu eleştirdi.

TFF'nin Kurumun kararlarını kabul etmesi gerektiğini dile getiren Yokuş, "Meclis olarak TFF'nin biraz keyfekeder tavrını doğru bulmuyoruz. Ombudsman teşkilatımızın ne kadar iyi niyetli çalıştığını hepimiz biliyoruz." dedi.