Dönemin ileri teknolojisi ile inşa edilen ve ‘Batmaz gemi’ olarak adlandırılan Titanic, 10 Nisan 1912 günü İngiltere’nin Southampton kentinden New York’a gitmek için hareket etti. İçinde 2 bin 224 yolcu ve mürettebatın olduğu gemi 15 Nisan gecesi Kuzey Atlantik’te bir buz dağına çarpması sonrası sulara gömüldü. Tarihin en büyük deniz kazalarından biri olarak bilinen kazada toplam 1514 kişi hayatını kaybetti.
Titanic’in zengin yolcuları ne yemek yiyordu? Her güne özel menü hazırlamışlar
Tarihin en trajik deniz kazalarından birinin yaşandığı Titanic gemisinde zenginlerin ne yemek yediği ortaya çıktı. Gemide her gün için özel menü hazırlanıyordu.
ZENGİN VE FAKİR ARASINDAKİ DERİN FARK ORTAYA ÇIKTI
Büyük bir trajedinin yaşandığı gemide her ekonomik sınıftan yolcular olsa da zengin ve fakir arasında net ayrımlar söz konusuydu. Gemiye binmek isteyenler kendi bütçelerine göre 3 farklı kategoriden bilet alabiliyorlardı. Ancak alt sınıf mensupları, bilet aldıkları mevkiden dışarı çıkamıyorlardı.
ZENGİNLERİN NE YEMEK YEDİKLERİ ORTAYA ÇIKTI
Titanic’te zenginler ile fakirler arasındaki ayrım sadece kaldıkları bölümlerle sınırlı değildi. Gemideki sınıf farkı seviş edilen yemeklerde de kendini gösteriyordu. Geminin soğuk hava depolarına yüzlerce kilo et, yumurta, taze balık, kahvaltı gevreği çeşitli sebzeler ve taze tereyağı konmuştu. Ayrıca dikkat çeken bir durum da yüksek miktarda patates yüklenmesiydi. Gemide en çok servis edilen ürünlerden biri patatesti.
HER GÜN İÇİN ÖZEL MENÜ HAZIRLANDI
Titanic gemisinde her güne özel menü hazırlanıyordu. Menüler, yolcuların sınıf farkına göre çeşitlilik gösteriyordu. Birinci sınıf yolcular için oldukça detaylı menü hazırlanırken en alt sınıf olan üçüncü sınıf yolcuların günlük menüsü sadece bir sayfaya sığıyordu.
Gemide birinci sınıf ve ikinci sınıf yolcular için belirli saatler dışında yemek isteyen yolcular için özel restoran da oluşturulmuştu. Bu restoranda yolcular para karşılığı yemek yiyebiliyorlardı. Ayrıca birinci sınıf yolcular için ön kahvaltı seçeneği de vardı. Yolduşların odasına hafif bir kahvaltı ile birlikte çay ve kahve servisi yapılıyordu.
Birinci sınıf yolcular şık kıyafetleri ile yemek salonuna gittiklerinde onları geniş bir kahvaltı sofrası bekliyordu.
Birinci sınıf yolcuların menülerinde et çeşitleri her zaman daha fazlaydı. Masalarda taze çiçekler bulunurken, kuşkonmaz ve bezelye de servis ediliyordu. Öte yandan bira ve şampanya da sadece birinci sınıf yolculara servis ediliyordu.
3. SINIF YOLCULARA HİZMET EN İYİ TİTANİC’TE VERİLİYORDU
Titanic’te en çok dikkat çeken unsurlardan biri de en ucuz bileti alan üçüncü sınıf yolculara en kaliteli hizmetin verildiği geminin olmasıydı. Üçüncü sınıf yolculara kahvaltıda tütsülenmiş balık, jambon, sosis, kahvaltılık, çay ve kahve servis ediliyordu.
Titanic gemisinde soylu ailelerin yanı sıra ABD’ye göçmen olarak gidenler de seyahat ediyordu.
ABD’ye göçmen olarak gidenler üçüncü sınıfta seyahat ederken solular birinci sınıfta, üst seviye memurlar ve eğitimli kişiler ise genelde ikinci sınıfta kalıyordu.