Avrupa ekonomisiyle ilgili kaygılar sürüyor

Avrupa ekonomisiyle ilgili kaygılar sürüyor
Avrupa ekonomisiyle ilgili kaygılar sürüyor

En iyimser tahminler bile Avrupa’da yavaş büyümeye işaret ediyor. Uzun süren bir resesyon döneminden sonra bu gelişmeler

En iyimser tahminler bile  Avrupa’da yavaş büyümeye işaret ediyor. Uzun süren bir resesyon döneminden sonra bu gelişmeler dahî yeterli olmayabilir

 

Avrupa ekonomisinin yeniden canlanmaya başladığına dair işaretler geliyor. Ancak yine de milyonlarca kişinin işsiz olduğu Avrupa’da, bu ilk işaretler, bütün kaygıları ortadan kaldırmaya yetmiyor. Avrupa’da sanayi üretimi yeniden canlanıyor. Bu da daha fazla kişiye iş sahası açılacağı, iş bulan Avrupalılar’ın da harcayacak parası olacağı anlamına geliyor. Harcamalarla birlikte ekonomi de büyüyecek.
Barron’s ekonomi dergisinin Avrupa baskısı editörü Jonathan Buck, son istatistiklerin ekonominin düzelme yolunda olduğunu gösterdiğini söylüyor:  ’’Yıl sonuna doğru Avrupa ekonomisinin resesyondan çıktığını göreceğimize inanıyorum “. 
Bu, Romanya’da, durumlarını protesto etmek için yürüyüş düzenleyen işçiler dahil, Avrupa’daki çalışan kesim için güzel bir haber. Demiryolu çalışanı Vesile, ” Daha iyi çalışma koşulları, daha yüksek maaş ve diğer haklarımız için yürüyoruz, “ şeklinde konuşuyor.

 


Uzun süren durgunluk

 


Londra’daki Capital Economics danışmanlık şirketinden ekonomist Jennifer McKeown, gerçek canlanmanın zaman alacağı görüşünde: ” En iyimser tahminler bile yavaş büyümeye işaret ediyor. Uzun süren bir resesyon döneminden sonra bu yeterli olmayabilir.
Bir yıl önce bazı uzmanlar Euro bölgesinin dağılacağını söylüyordu.  Ama şimdi Letonya bölgeye katılıyor ve yetkililer yeni tasarımlı madeni paralar basmaya hazırlanıyor. Yine de, McKeown, kemer sıkma politikaları yüzünden halkın sabrı tükenirken Euro’nun hala risk altında olduğunu düşünüyor: “Hala bir risk var, risk olmasa da önümüzdeki dönemde bu bölgede hâlâ gergin günler yaşanacak” .

 


Birkaç şok gelebilir

 


Jonathan Buck farklı görüşte: “Dış yardımlar, borçlu ülkelere istikrar getirdi ve bütçe açıklarını azalttı. Bu da Euro bölgesinin dağılma riskini ortadan kaldırdı”. Bu görüşe katılan ekonomist sayısı çok. Ancak yine de Buck’ın iyimser tahminini aşağı çeken unsurlar da yok değil: “Avrupa’nın dayanıklılığını sınavdan geçirecek birkaç şok daha geçirmemiz hâlâ mümkün.”  Avrupa ekonomisi canlanmaya başlasa da bu süreç uzun, yavaş ve bir süre daha belirsiz bir şekilde devam edecek gibi görünüyor.

 

Kriz, en az on yıl daha devam eder

 

Avrupa Birliği’ni nerede ise çöküşe götüren ekonomik kriz, ekonomi ve politika uzmanlarına göre, daha yıllarca sürecek. Gazeteler ve televizyonlar bu konudaki yorumlarla dolup taşıyor. Radikal Gazetesi’nden Güven Sak, 5 Temmuz’daki makalesinde bu konuda şu görüşleri savunuyordu:  “Ben diyorum ki, bu Avrupa’nın krizi bir on yıl daha bitmez. Beş yılda daha inkâr aşamasını aşamadılar baksanıza. Avrupa, Türkiye için önemlidir. Avrupa bu dünyada Türkiye’nin en birinci ticaret partneridir. Hâlâ ihracatımızın yarıdan fazlası Avrupa’yadır. Siz bakmayın ihracatımızın Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya doğru artıyor olmasına. Akdeniz havzası olarak bakarsanız, kuzeydeki Avrupa pazarı, Güney ve Doğu Akdeniz’in toplam pazarının yaklaşık beş katı büyüklüğündedir.