Top el tartışmalarına devam

Bu hafta oynanan Malatya-Gaziantep FK müsabakasında Gaziantepli futbolcu iki kolunu arkaya bağlamış, topa arkasını döndüğünde top koluyla buluşuyor. Hakem oynatıyor. VAR'dan doğru olarak çağrılıyor. İzlenip Malatya lehine haklı bir kararla penaltı veriliyor. Çünkü kollarını arkaya bağlayan futbolcunun kolları vücuda yapışık değil. Üstelik vücudunu büyütmüş. İtirazlar var ama karar doğruydu. Türkiye'de kolları arkaya bağlamak gibi bir pozisyon üretildi. Türkiye'de kollar tabi konumdaysa böyle sıkıntılar yaşanmaz. Her el kol top buluşması bir ihlal değildir. 10 maddeden oluşan faul ve fena hareketlerin 9'unda dikkatsiz kontrolsüz ve aşırı güç kullanmayı kapsar. 10. ise bilerek topa elle dokunmak olarak bildirilmiştir. Topu elle tutmak, oyuncunun eliyle koluyla kasti olarak temasını içerir. İstisnalarını bu sütunlarda defalarca yazdım. Bunlardan başlıcaları oyuncunun kollarını yana açması topu geçmesini önlemek içindir. Bu kasıt unsuru taşır. Kendi vurduğu top eline koluna gelirse oyun devam eder. Kimse sıçrarken hazırolda olamayacağı için kasıtsız el top buluşmalarında oyun devam eder. Futbolcular da bu hususta bilgilenmeli. Bizdeki kulüpler, Avrupa'daki gibi bir hakem eğitimcisi niye almazlar anlamıyorum. NOT: Geçen haftaki "Takım kaptanları" başlıklı yazıda sehven "Bir oyuncu, kırmızı kart veya oyuncu değişikliği nedeniyle sahadan çıkmamakta direnirse" yazılmıştır. O cümleden "veya oyuncu değişikliği" bölümü atılacak ve "Bir oyuncu kırmızı kart nedeniyle sahadan çıkmamakta direnirse" şeklinde olacaktı. Düzeltir özür dileriz.
Fatih Karagümrük-Kayserispor
Bahattin Şimşek
Atatürk Olimpiyat Stadı'nın güzel zemini iyi futbolu getirince hakemin yönetimi de iyi oldu.
Galatasaray-Çaykur Rize
Volkan Bayarslan
Galatasaray'ın ilk golünde Luyindma'nın rakibine hareketi nedeniyle gol geçerli olmamalıydı. Galatasaray atağında Selim'le Etobo pozisyonu bariz gol şansından kırmızı kartlıktı. Sarıyla geçiştirildi. Rize lehine verilen penaltıda, hakem yardımcısının uyarısıyla doğru olarak penaltı noktasını gösterdi. Rize lehine verilen ikinci penaltı kararı, VAR'ın uyarısıyla serbest vuruşa dönüştü. İhlali yapan Yedlin'e kartı unutan hakem, yardımcının uyarısıyla epey zaman sonra ikinci sarıdan kırmızıyı gösterdi.
Göztepe-Sivassspor
Yasin Kol
Sivasspor'un müsabakanın başında sayılmayan golünde elle temas yoktu temizdi, iptal edildi. VAR müdahale etmeliydi. Göztepe kalecisinin riskli hareketi golü getirdi. Yatabare topu temiz aldı, faul itirazı gereksizdi.
Gençlerbirliği-Kasımpaşa
Arda Kardeşler
Kasımpaşa lehine verilen penaltı, hamleyi yapan oyuncuya değil, düşen oyuncuya bakıldığı için yanlıştı.
Malatyaspor-Gaziantep FK
Mert Güzenge
Malatya lehine verilen penaltı VAR'dan izlenerek verildi. Çünkü Adem'in formasından çekilmişti. Antep'in lehine verilen penaltı, o da VAR'dan izlenerek verildi. Hadebe'ye kırmız kart VAR'dan izlenip verildi. Hakem VAR'a gitmekten yoruldu. Bu önemli kararları VAR'daki Fırat Aydınus vermiş oldu. Gaziantep Teknik Direktörü Pinto daha sakin olmalıydı, kırmızı kart doğruydu.
Trabzon-Ankaragücü
Zorbay Küçük
Trabzon'un ilk golü öncesi Ankaragücü lehine faul değerlendirilmedi. Ankaragücü lehine verilen penaltı kararı doğruydu. Verilmeyen sarı kartlar vardı.
Antalyaspor-Erzurumspor
Erkan Özdamar
Antalya'nın net galibiyetiyle biten müsabakada hakemin yönetimi iyiydi.
Denizlispor-Başakşehir
Tugay Kaan Numanoğlu
6 puanlık bir müsabakaydı. Numanoğlu, tesadüf iki hafta önce de Denizli maçını yönetmişti. Başakşehir'den Tolga Ciğerci maçın hemen başında sarı kart gördü. Aynı oyuncunun ilk yarıda net sarı kartı verilmedi. İkinci sarıdan kırmızı olmalıydı.
Konyaspor-Alanyaspor
Koray Gençerler
90 dakika çekişmeli geçen müsabakada hakemin yönetimi iyiydi.
Beşiktaş-Fenerbahçe
Halil Umut Meler
Hakemin oynatma düşüncesi epeyi faulleri değerlendirememesine neden oldu. VAR'a sadece ofsayt için bakıldı. Yönettiği bir derbi müsabakasıydı. Neticeye yönelik bir hatası yoktu. O yüzden yönetimi iyiydi.

Yazarın Diğer Yazıları