Krizi Bağdat çözecek

Krizi Bağdat çözecek
Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Şii din adamı El Nimr’in idam edilmesinin ardından İran ile Suudi Arabistan arasında yaşanan gerilimin çözümü için arabuluculuk yapacaklarını açıkladı

Tahran’a resmi bir ziyarette bulunan Caferi, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile bir araya geldi. Tahran’daki görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Zarif bir kez daha Suudi Arabistan’ın tavrını eleştirdi. “Riyad son 2.5 yıldır Tahran’ın diplomasisine karşı” diyen Zarif, İran’ın ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer görüşmeler sırasında Suudi Arabistan’ın İsrail’le birlikte müzakerelere karşı tavır aldığını söyledi. Zarif, “Bu gerilim yaratma trendi sona ermeli. Biz hiçbir zaman gerginlik yaratmaya çalışmadık; her zaman iletişim ve diyalog yolunu benimsedik. Gerilim yaratmak gücün değil, zayıflığın göstergesidir” dedi. Suudi Arabistan’ın Tahran’daki büyükelçiliği ile Meşhed’deki konsolosluk binasının ateşe verilmesiyle ilgili olarak da konuşan Zarif, çıkan şiddet olaylarının asla kabul edilemeyeceğini, saldırıların tüm İranlı yetkililer tarafından kınandığına dikkat çekti. Konuk bakan Caferi de “Her iki ülkeyle de tarihi, coğrafi ve kültürel bağlarımız var. İki ülke arasındaki gerilimin düşürülmesi için Irak olarak gerekli çabayı göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Katif’de saldırı

Suudi Arabistan’da, idam edilen El Nimr’in memleketi El Katif kentinde, bir şirketin çalışanlarını taşıyan servis aracının, silahlı bir grup tarafından ateşe verildiği bildirildi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.