KKTC'de Lale Festivali

KKTC'de Lale Festivali
KKTC'de Lale Festivali

Cumhurbaşkanı Eroğlu: "Önemli olan bizimtopraklarımıza has bu laleyi yaşatabilmektir."

Kıbrıs'a özgü önemli endemik bitkilerarasında yer alan Medoş Lalesi'ni koruyup tanıtmak amacıyla geleneksel halegetirilen Lale Festivali, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun da katılımıyla Girne'ye bağlı Tepebeşı köyünde başladı.


Tepebaşı Kültür Sanat ve Doğayı Koruma Derneği'nin (TEPDER) bu yıl 9'uncusunu düzenlediği festivalin açılışında yapılan konuşmalarda, Medoş Lalesi'nin önemi vurgulandı, yasayla koruma altında olduğu hatırlatıldı ve kesilmemesi, soğanının sökülmemesi gerektiği anlatıldı. Tepebaşı İlkokulu bahçesinde başlayan ve 2 günlük sürecek festivalde, Cumhurbaşkanı Eroğlu, stantları gezerek vatandaşlarla sohbet etti, alışveriş yaptı. Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, festivale katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, festivallerin, bölge halkını bir araya getirmek, ailelerin kendi elemekleriyle ortaya çıkardığı ürünleri sergilemek ve bölge özelliklerini ortaya çıkarmak açısından önemli olduğunu söyledi. Festivallerin devam etmesinin, Kıbrıs Türkünün yaşadığı topraklara vekültürlerine sahip çıktığının bir göstergesi olduğunu ifade eden Eroğlu, "Önemli olan bizim topraklarımıza has bu laleyi yaşatabilmektir" dedi. Lale soğanlarının söküldüğü zaman o lalelerin artık verimli olamadıklarının altını çizen Eroğlu, laleleri yetiştiği yerlerde, Avtepe veTepebaşı'nda görmek istediğini kaydetti. Medoş Lalesi'nin sadece iki yerde bulunmasının ne denli korunmaya muhtaç bir bitki olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Eroğlu, laleleri koruyup,Kıbrıs'ın doğal güzelliklerini dünyaya tanıtmanın bunun gibi festivallerle mümkün olabileceğini vurguladı.

 

KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da festivallerin bundan sonraki yıllarda daha güzel ve daha başarılı olabilmesi için köyün, köylünün ve köy örgütünün desteklenmesi gerektiğini belirterek, bu yörenin önemli bitkisi olan Medoş Lalesi'nin kalıcı biçimde Kıbrıs'ın kültürüne işlenmesi gerektiğini söyledi. Festival, yarın gün boyu sürecek etkinliklerin ardından sona erecek.