Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Türkistan’ın seyyahları

sovyetlerin dağılmasıyla beraber Türk kardeşlerimiz kendi devletlerine kavuştu. O günden beri Türkiye’den Asya’daki Türk coğrafyasına gidip-gelmeler çoğaldı. Ama bu ziyaretler, genellikle görev-iş gereği oldu. Kuşkusuz çok kısa gezilerle ata yurdumuzu görenlerimiz, orada uzun süre çalışan yurttaşlarımız da var. Ancak ’sırt çantasıyla’Türkistan coğrafyasında yollara düşüp, kimi zaman yaya, kimi zaman taşıtla Türk ülkelerini günlerce gezenleri, hastalandıkları halde geri dönmeyip gezisine devam edenleri ben duymadım. Bu tür gezilerin önemi şuradadır: Gezmek-tanımak için yola çıkanlar, gördüklerini, yaşadıklarını yazdıkları zaman, tarihe -özellikle kültür tarihine- değerli not düşmüş olurlar. Sorarım size; 1300’lerde Anadolu’yu gezen Fas’lı seyyah İbn-i Batuta, gördüklerini yazmasaydı; Ege yöresindeki Ahi’lerin her birinin -Batuta’yı misafir etmek için- birbirleriyle tartışmaya varan bir yarışa girdiklerini nereden bilecektik?
Geçenlerde, ülkemizin seçkin Ceza Hukuku Uzmanı avukatlarından aziz dostum Ünsal Aktaş’ı ziyaret ettim. Odada adını duyduğum ama şahsen ilk kez gördüğüm Kadir Tosun kardeşimiz de vardı. Sohbet başlayınca öğrendim ki; meğer bu ’ikili’son yıllarda her yaz Türkistan coğrafyasını sırt çantalarıyla hallaç pamuğu gibi atıyorlarmış! Anlattıkları -Çin işgalindeki Uygur bölgesi dışında- hepsi hayallerimizin gerçeği idi... Onları dinlemek bana huzur verdi. Ama beni en çok mutlu eden sevgili Kadir Tosun’un tüm bu gezileri görsel belgeleriyle beraber kitaplaştırmış olmasıdır. Seyyahımız, Türk ülküsüne hizmet aşkıyla -maddi imkânlarını zorlayarak- bu konuda her biri 300 sayfayı aşkın 6 eser vermiş.
Kadir Tosun bu görkemli maceraya atılmadan önce Sovyetler zamanında Türk dünyasının özgürlüğünü her Türk gibi hayal etmiş. İşte o hayallerini -bir anlamda seyyah oluşunun temellerini- Ütopyadan Gerçeğe adlı eserinde anlatmış. Daha sonraki çalışması Türk gençlerini geleceğe hazırlama gayretidir. Tosun, “Geleceğin Yol Haritası” adlı eserinde bir baba, bir öğretmendir! Her Türk ailesinin evine girmesi gereken Geleceğin Yol Haritası, gerçekten çok yararlı bir çalışmadır. Ülkesinin yücelmesi için herkesin politik bir bakış açısı vardır. Bu anlamda Kadir Tosun “Milliyetçi Ülkücü Hareket” adlı eseriyle inandığı hareketin ana kodlarını açıklıyor... Ve Asya Türk coğrafyasındaki gezilerinin anlatıldığı diğer üç harika eserine gelince, onların adları da; “Türkistan Kazan Ben Kepçe”, “Ötüken Yolcuları” ve 2012 yılı gezinin kitabı olan “İran’dan Turan’a” dır.
Değerli okurlarım, son üç kitap ise sevgili Ünsal Aktaş ile Kadir Tosun’un gayretleriyle oluşan Asya’daki Türk coğrafyasının seyahatnâmesidir! Bu kitaplarda, Türk coğrafyasındaki günlük yaşantı yazılı anlatım yanında, renkli fotoğraflarla da desteklenmiş. Seyyahlarımız gördükleri, yaşadıkları hiçbir ayrıntıyı kaçırmamışlar. Öğreniyoruz ki; Özbekistan Hive’de insanlar Anadolu Türkçesi konuşuyorlar... Turfanda adının Türkistan’daki Turfan yöresinden gelmesi gibi ve daha nice bilmediklerimiz. Yaptıkları yorumlar ise harika. Türk bilgelerinin görkemli mezarlarını görünce, hayranlıklarını ifade için  “İnsanın içine yatası geliyor” demeleri de çok güzel... Açıkça yazmam gerekirse ben bu emeğe saygı duyarım. Teşekkürler size; milletimin has evlatları; Ünsal Aktaş ve Kadir Tosun!
Sevgili okurlarım bu altı esere .530.760 57 95 numaralı telefondan veya kadirtosunn@hotmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. Uygun zamanlarda bu eserlerin içeriğinden yine söz edeceğim.
Esen kalın efendim.

Yazarın Diğer Yazıları