AKP iktidarıyla ucuz gıda hayal

AKP iktidarıyla ucuz gıda hayal
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, “20 yıllık bu iktidar döneminde birden fazla gıda krizi yaşandı. Bugünki kriz de artık bir buhrana dönüştü.” diyerek iktidarın tarım ve gıda politikasını eleştirdi.

Emre Yılmaz / ANKARA

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, fiyatların sabit tutulmasının bir çözüm yolu olmadığını, bunun bir dönem uygulanan "tanzim satışlar"a benzediğini söyledi. O tanzim satışlarından Hazine''nin zarar ettiğini ve bir ay gibi bir sürede de kapatıldığını belirten Demirtaş, şöyle dedi:

"Çözüm fiyatlarını değil tam tersine girdi maliyetlerini sabit tutmaktır. Bu nedenle çiftçinin üzerindeki girdi maliyetleri bir an önce düşürülmelidir. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi''nin ''Memleketimiz 20 yıllık iktidarımız döneminde bir kıtlıkla yoklukla tanışmadı'' sözlerinin altı boştur.

20 yıllık bu iktidar döneminde birden fazla gıda krizi yaşandı. Bugünki kriz de artık bir buhrana dönüştü. Et kuyrukları oluşmasın diye bilindiği üzere Et Süt Kurumu ete yüzde 41 zam yaptı ve Et Süt Kurumu başkanı görevden alındı. Günü birlik uygulamalar ile gıda fiyatları düşürülemez. 20 temel gıda ürününün fiyatını sabit tutacağız açıklaması yapıldı.

Fiyatların sabit tutulması bir çözüm yolu değildir. Çiftçinin sırtına yük olan bütün zamlar bir an önce geri alınsın. İktidar gıda fiyatlarını sabit tutmanın yolunu marketleri suçlayarak üzerinden atmaya çalışıyor. Devlet yetkilileri marketlere giriyor ceza yazıyor ve fiyat artışlarının düşmesini bekliyor. Yapılan zamlar geri alınır ve süspanse edilirse gıda fiyatlarındaki pahalılık düşecektir. Günübirlik uygulamalar ile gıda fiyatlarının düşürülmesi mümkün değildir."

Türkiye''nin kendi kendine yetebilen bir ülke olmadığına dikkat çeken Hüseyin Demirtaş, şöyle devam etti: "Son dönemlerde en çok zam gelen gıda ürünleri bilindiği üzere et, süt, süt ürünleri, tahıl, şeker, bitkisel yağ, kanatlı etlerde gerçekleşti. Bitkisel yağlarda gördüğümüz üzere Türkiye artık kendi kendine yetebilen bir ülke değil. Türkiye coğrafi konumu gereği potansiyeli yüksek bir ülkedir.

Ülkemizde her ürünü yetiştirebiliriz. Eğer tarımsal girdilere destek zamanında çiftçiye verilseydi bugün Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan en çok faydalanan ülkeler arasında Türkiye olacaktı. Onların ihracat yaptığı ülkelere belki de Türkiye olarak biz yapacaktık."

 

İlgili Haberler