Ünlü ekonomist Cüneyt Akman fiyat sabitlemesinin arkasındaki gerçeği açıkladı

Ünlü ekonomist Cüneyt Akman fiyat sabitlemesinin arkasındaki gerçeği açıkladı
AKP’nin 20 temel gıda maddesine getirmeyi planladığı iddia edilen fiyat sabitlemesini değerlendiren ünlü ekonomist Cüneyt Akman, uygulamanın enflasyonun kağıt üstünde durdurulmuş gibi gösterilmesinin yolunu açacağını ifade etti.

CNN Türk’ün AKP’nin ekonomi kurmaylarına dayandırdığı haberinde enflasyonla mücadele kapsamında bazı ürünlerin fiyatlarında sabitlemeye gidilebileceği iddia edildi. Buna göre, yağ, un, şeker, bakliyat, çocuk bezi, temizlik ürünü başta olmak üzere 20 kalemde fiyatların sabitlenmesi öngörülüyor.

“GEÇİCİ OLARAK FAYDALIDIR”
Uygulamanın Türkiye ekonomisine getirilerini Yeniçağ olarak ünlü ekonomist Cüneyt Akman’a sorduk. Uygulamanın ilkel bir yöntem olduğunu ve geçici olarak fayda getireceğini belirten Akman, "Osmanlı zamanından beri yapılır bu. Dünyada da Ortaçağ’da uygulanırdı. İlkel bir yöntemdir. Piyasa ekonomisini bu şekilde durduramazsınız. Muhakkak bunun ikincil bir piyasası oluşur. Oluşur ama buna rağmen bazı özel durumlarda mesela savaş, afet olabilir. AKP kendi ekonomi yönetimini afet dönemine benzetiyor herhalde. Pek de haksız değil. Böyle bir durumda da asgari ücret vb. ücretlerde bir yıl ortası zammı ile uygulanır ise, geçici olarak faydalıdır. Yanlış bir şeydir diyemem" dedi.

“KAĞIT ÜSTÜNDE ENFLASYONU DURDURUR”
Bu uygulamanın daha önce etkili olmadığını ifade eden Akman, "Birileri ister istemez o fiyata satmak istemez ve stokçuluğa gider. Bir karaborsası, ikili fiyat oluşur bunlar muhakkak olur. Bunun kontrolü için harcadığınız para, ayırdığınız eleman ekstradan maliyet oluşturur. Bunun etkili olduğu da görülmemiştir. Fiyatları bu şekilde durduramazlar. Yapılması gereken üretici ve tüketiciye temel gıda yardımı yapılmasıdır. Ama ne olur durdurduk denilir. TÜİK iki tane marketten fiyat alır. Bunların fiyatları artmadı deyip kağıt üstünden enflasyonu durdurmuş gözükürsünüz" dedi.

“MALLAR VİTRİNDEN ÇEKİLİR”
Uygulama sonrası karaborsa ihtimali bulunduğunu sözlerine ekleyen Akman, "Adamın maliyetlerini dondurmamışsın. Üreticinin maliyeti yüksek, mazotu, benzini dondurmamışsın. İthalatı, döviz kurunu dondurmamışsın. Maliyeti yüksek adama sen bunu bu fiyattan satamazsın demek, zararına satacaksın demek. Kimse zararına satış yapmayacağına göre, mallar vitrinden çekilecektir" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler