“Özür” krizine dış basın yorumu Çatlak ustaca onarıldı

“Özür” krizine dış basın yorumu Çatlak ustaca onarıldı
ABD medyası, Biden’ın özür dilemesinin, Türkiye ile Amerikan yönetimi arasındaki siyasi çatlağı onardığını yazdı. New York Times, Biden’ın, “Türkiye önemli ülke” sözlerine vurgu yaptı.

Fırtına önlendi
WashIngton Post da,  Biden’ın özür dilemesinin bir fırtınayı önlediğini belirtti. Gazete, “Bu yılın tartışmalı bir telefon görüşmesi, ABD-Türkiye ilişkisini ikinci defa alt üst ediyor” dedi. 

Türkiye’yi, IŞİD’in yükselişini kolaylaştırmaya katkıda bulunmakla suçlayan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Recep Tayyip Erdoğan’ın sert çıkışının ardından özür dilemesi ABD’li basında da yankı buldu. New York Times, “Biden Türk Cumhurbaşkanı’ndan özür diledi” başlığıyla verdiği haberde, “Türkiye ile ABD arasındaki bir diplomatik çatlak, Amerikan Başkan Yardımcısı Joseph R. Biden Jr. resmen Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan özür dilemesiyle  onarıldı” diye yazıyor. Joe Biden’in sözcüsü Kendra Barkoff’un gönderdiği bir e-postada Biden’in özür dilediğini söylediğini anlatan gazeteye göre Barkoff, “ABD, IŞİD vahşetiyle mücadele için Türkiye dahil dünya çapındaki müttefiklerinin yaptıkları taahhütlere ve fedakârlıklara büyük bir değer veriyor” sözlerini kullandı.

Gevşek sınır kontrolleri
Gazete, Biden’in kriz yaratan ifadeleri ve Erdoğan’ın sert tepkisini ilettikten sonra, “Sayın Erdoğan, yaygın kanıtlara rağmen Türkiye’nin uzun sınırının binlerce militanlara, Suriye sivil savaşının başladığı 2011’den bu yana Suriye ve Irak savaş alanlarına geçme olanak sağladığını reddetti” savlarını da dile getiriyor. Ankara’nın “gevşek” sınır kontrollerine ilişkin artan uluslararası eleştirilerin karşısında son aylarda müttefikleriyle istihbarat paylaşımını hızlandırdığını “ belirten gazete,  Türkiye’nin IŞİD’in elindeki rehinelerin salıverilmesinden sonra IŞİD tehdidi konusunda daha da ”esneklik“ kazandığını belirtiyor. ”Biden Türkiye’den özür diledi “ başlığını kullanan Washington Post da, 
”Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kolayca hatalarını kabul eden bir lider olarak tanınmıyor. Başkan Yardımcısı Biden ise hata yapma kabiliyetiyle biliniyor“ sözleriyle girdiği haberinde böylece Biden’in ifadelerini ” bir fırtına izlemesi kaçınılmazdı“ diyor.