Türkiye'deki bazı ilçeler doğru söylese de yanlış söylense de olmuyor. Sen nerelisin sorusu tartışma yarattı 

Türkiye'deki bazı ilçeler doğru söylese de yanlış söylense de olmuyor. Sen nerelisin sorusu tartışma yarattı 
Türk insanının tanıştığı kişinin adını öğrenmesinden sonra ikinci sorusu genelde "Nerelisin" oluyor. Yanıt veren kişinin de hemen ardından "Sen nerelisin" sorusu doğal karşılanıyor. Ama Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ne bağlı olanlar nerelisin sorusuna "Kuşadalıyım" dese ilçesinin adını eksik söylemiş oluyor. "Kuşadasılıyım" dese cümle bozukluğu ile karşı karşıya kalıyor.

"Kuşadasılıyım" mı yoksa "Kuşadalıyım" sorusu kafaları karıştırıyor. Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde doğup büyenler "Nerelisin" sorusuna "Aydınlıyım" yanıtını vererek kafaları karıştıran ilçelerinin ismini söylemekten uzak durmaya çalışılıyor. Ama karşısındaki kişilerin "Neresinden" sorusuyla adeta bunalıma giriyor.

Çünkü o kişi "Kuşadasılıyım" dese cümle bozuluyor. "Kuşadalıyım" dese ilçenin adını eksik söylemiş oluyor. Bu nedenle adeta iki arada bir derede kalan ve ilçesinin ismini telaffuz etmek istemeyen vatandaşlardan biri "Aydınlı demem de yetmiyor. Neresinden sorusu peşinden geliyor. Kimse 'Kuşadalıyım' mı yoksa 'Kuşadasılıyım' mı deneceğini bilmiyor. Önemli olan insanın iyi veya kötü diye değerlendirilmesidir. Memleketine ya da ilçesine göre değerlendirme yapmak mantıklı değil" yorumunu yaptı.

Görüş aldığımız bir başka kişi "Kuşadası özel isim olduğundan Kuşadasılıyım denmesi gerekmiyor mu? diye soruya soruyla cevap verdi. Ayrıca ben Aydınlıyım. Burada kimse Kuşadalıyım ya da Kuşadasılıyım demez. Adalı cevabını verir. Karşısındaki yanıtı öğrenir. Özel isim tamlamaları gerçekten büyük sıkıntı. Benzer bir örnek verecek olursak. Sakarya'nın Adapazarı İlçesi. Aynı soruya kişi 'Adapazarılıyım' mı yoksa 'Adapazarlıyım' mı diyecek. En doğrusu ve tartışma yaratmayacak cevap 'Sakaryalıyım' olmalı bence" diye konuştu. 

aaaaa-014.jpg