Türkiye'nin Rusya'ya bağımlılığı artıyor. Doğalgaz ve turizmden sonra şimdi de...

Türkiye'nin Rusya'ya bağımlılığı artıyor. Doğalgaz ve turizmden sonra şimdi de...
Türkiye, doğal gaz ve turizm sektöründen sonra, tarımda da Rusya'ya bağımlı hale gelmeye başladı.

Geçtiğimiz yıl Rusya Federasyonu toplam 36 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı yaparken, bu ihracatın yüzde 12’ini Türkiye’ye gerçekleştirdi. 

Gerçek Gündem''de yer alan habere göre, Rusya’dan yapılan tarımsal ithalatta Türkiye, bir önceki yıla göre yüzde 38 artışla 4 milyar 624 milyon dolarla ilk sıraya yükseldi. 

İTHALAT ŞAMPİYONU TÜRKİYE

İthalat şampiyonluğunda Türkiye’yi yüzde 4,2 azalışla tarımsal ithalatını 3 milyar 549 milyon dolara ve payını ise yüzde 13’ten yüzde 9,8’e düşüren Çin Halk Cumhuriyeti izliyor.   

Çin Halk Cumhuriyeti’ni 2,5 milyar dolarla Güney Kore, 2,1 milyar dolarla Kazakistan ve 1,8 milyar dolarla Mısır izliyor. 

Rusya Federasyonu’nun toplam 27 üyesi bulunan Avrupa Birliği’ne ise toplam 4,7 milyar dolar tutarında tarım ürünleri satıyor. 

RUSYA''DAN ÇOK SAYIDA BUĞDAY ALIYORUZ

Bir zamanlar dünyanın kendi kendine yeten yedi ülkesinden biri olarak kabul edilen Türkiye, yıllarca tahıl ambarı Konya Ovası’nda yeterli yağış olmaması ve su kaynaklarının verimli kullanamaması nedeniyle bugün toplam buğday ihtiyacının yüzde 37’sini ithal ediyor. 

Bu ithalatın yaklaşık yüzde 70’i ise Rusya Federasyonu’ndan yapılıyor. 

Rusya Tarım Bakanlığı Agroexport Merkezi, Türkiye’nin Rusya’dan buğday ithalatının 6,7 milyon tona ulaştı. Bu miktarın dolar karşılığı 1,8 milyar dolar olarak hesaplandı. 

ARPA VE AYÇİÇEK YAĞINDA DA İTHALAT LİDERLİĞİ TÜRKİYE''DE

Türkiye, Rusya’dan buğday dışında ayçiçek yağı, arpa, kepek ve hayvan yemi olarak kullanılan küspe de ithal ediyor. 

Rusya’dan ithal edilen ayçiçeği yağı 913 bin tona, arpa ithalatı 1,2 milyon tona ulaştı. Her üç üründe de Türkiye, Rusya’dan ithalat şampiyonu.  

Yapılan açıklamada Türkiye’nin Rusya’dan aldığı baklagil ürünleri ithalatı 4 kat artarak 206 milyon dolara ulaştı. En çok ithal edilen ürünler arasında küspe de ilk sıralarda.

RUSYA''YA İHRACAT DÜŞTÜ, İTHALAT ARTTI

Türkiye ise 2021 yılında 29 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdi. 

Türkiye 1,5 milyar doları yaş sebze meyve olmak üzere Rusya’ya yaklaşık 2 milyar dolar tutarında tarımsal ürün ihracatı gerçekleştirdi. 

2020 yılında Türkiye, Rusya 2,7 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı yapmıştı.

İlgili Haberler